Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden: KRAV blijft bij Europese biologische wetgeving

KRAV is de belangrijkste biologische instantie in Zweden. De directeur van organisatie, Anita Falknek, bevestigde vorig jaar tijdens de Nordic Organic Food Fair dat alle opties nog open lagen voor hun vergadering van belanghebbenden, inclusief de mogelijkheid dat ze uit de biologische wetgeving van de EU zouden stappen. 

De overweging hiertoe stamde uit zorgen dat het werken onder Europese wetgeving de mogelijkheden van Zweedse biologische producenten beperkten, aangezien de EU regels niet altijd rekening houden met de groeiomstandigheden en duurzaamheidsprioriteiten in Zweden. Andere spelers op de biologische markt hebben de instantie echter gewaarschuwd dat uit de Europese wetgeving stappen - en in principe een nieuwe naam voor biologisch moeten bedenken - zou kunnen leiden tot verwarring bij de consument. Dit zou bovendien afbraak doen aan het KRAV merk. 

Tijdens de uiteindelijke overweging heeft KRAV toch besloten om onderdeel van de biologische EU-wetgeving te blijven, om "de club" van binnenuit te kunnen beïnvloeden. 

In 2021 zal de nieuwe Organic Production Regulation van de EU ingaan. Hoewel de toekomstvisie van de wetgeving all redelijk vorm heeft gekregen, zegt KRAV dat er nog veel werk te verzetten met het uitwerken van de details van ongeveer 50 regels die de Europese Commissie nog moet afronden. 

Over het besluit van KRAV zegt Kjell Sjödahl Svensson, business area manager op het gebied van landbouw: "Binnen de EU wetgeving hebben we de mogelijkheid om deel te nemen en onze invloed uit te oefenen. In plaats van onze eigen nieuwe regels in 2020 te lanceren, dragen we bij aan een zo gedetailleerde regelgeving als mogelijk, om zo onze KRAV gecertificeerde boeren en bedrijven te helpen." 

Bron: Natural Products Global (Jim Manson)
Publicatiedatum: