Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koeien van Pieter Boons gaan nu ’s nachts naar buiten

"Melkproductie gedaald door aanhoudende droogte"

Tholen - Morgen valt waarschijnlijk voor het eerst in lange tijd weer regen. Ook bij de biologische melkveehouders zijn de gevolgen van de aanhoudende droogte merkbaar. Zo geeft Pieter Boons aan dat de melkproductie daalt: "De melkproductie is bij EKO-Holland de laatste tien dagen tussen de 5 en 10 procent gedaald."

De bio-melkveehouders moeten hier en daar improviseren. Zo gaan de koeien van Pieter (van Maatschap Boons-Van de Schoor in Raamsdonk) de laatste paar weken juist 's nachts naar buiten en blijven ze overdag binnen. "Overdag in de zon is het te warm voor de koeien. Daarom hebben we de situatie omgedraaid. De koeien staan nu 's nachts buiten en overdag binnen. Zo houden ze toch een ritme. In de stal krijgen ze 's morgens ruwvoer en blijven ze vervolgens lekker binnen. En 's avonds na het melken gaan ze naar buiten. Daar blijven ze nu van 20:00 uur tot 7:00 uur. Dit werkt tot nu toe ook prima."

Pieter vertelt dat het gras buiten nog wel eetbaar is, maar dat er gewoon heel weinig staat. "Daardoor moeten we flink bijvoeren op stal. Dit is natuurlijk niet wat we willen. Koeien horen in de zomer vers gras te eten." Vanmorgen was hij druk met de maïs. "Het is hier kurkdroog en de maïs heeft dringend water nodig. Mijn beregeningsinstallatie is er echter een aantal dagen geleden mee opgehouden."

95% blijft binnen bij Kraanswijk

Chris Bomers van Biologische Boerderij Kraanswijk aan de Klaverdijk in Groenlo geeft aan dat het overgrote merendeel van de koeien momenteel overdag de stal verkiest boven het weiland. Het gras in Groenlo is wel nog groen: "We zijn volop aan het beregenen, daardoor houden we het nog enigszins groen. Maar het gras groeit niet. Op stal voeren we volop bij. Dat is nu hard nodig."

De koeien op de boerderij hebben altijd de vrije keuze of ze binnen of buiten willen staan, vertelt hij. "Daardoor staan er altijd wel koeien binnen, maar dit zijn er nu extreem veel. Zo'n 95 procent staat momenteel het liefst binnen. 's Morgens zien we steeds een deel van de koeien naar buiten lopen, maar die komen al snel weer terug", aldus Chris, die in de auto (op de terugweg vanuit Assen) overigens een paar zeldzame regendruppels heeft zien vallen. "Regen mag het niet heten, maar het waren in ieder geval een paar druppeltjes."

Voor meer informatie: [email protected] en [email protected]