Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: Heeft de biologische sector nieuwe regels nodig?

Het ministerie van Primaire Industrieën in Nieuw-Zeeland is bezig met een onderzoek om vast te stellen of er een nieuwe regelgeving moet komen voor de biologische sector in het land. Als een voorstel wordt goedgekeurd, zal overleg hierover pas op zijn vroegst volgend jaar plaatsvinden.

De biologische sector wordt steeds belangrijker voor de Nieuw-Zeelandse economie. Organic Aotearoa New Zealand (OANZ) heeft bijvoorbeeld op 20 juni zijn 2018 Organic Market Report gepubliceerd en uit hun cijfers blijkt dat de biologische sector 30% is gegroeid ten opzichte van 2015. De sector is nu $600 miljoen (€348,9 miljoen) waard. 

De export van biologische producten is in dezelfde tijd met 42% toegenomen en is nu $355 miljoen (€206,5 miljoen) waard. 

De directeur van OANZ, Brendan Hoare, zegt dat de biologische industrie nog een "eindeloos potentieel" heeft. 

De standaards moeten echter kloppen om onze export verder te laten groeien," voegt hij toe. 

Hoare vertelt dat uit de tweejaarlijkse enquête van de OANZ ook blijkt dat consumenten meer interesse hebben in biologische producten. 

Ongeveer 80% van de mensen die aan de enquête deelnamen zeggen dat ze in ieder geval een keer per twee weken een biologisch product kopen. 

Deelnemers gaven aan dit te doen omdat biologische producten vrij zijn van chemicaliën, duurzaam zijn geproduceerd en daarom beter zijn voor de gezondheid van hun familie en henzelf. 

Het rapport geeft verder aan dat de verkoop van biologische producten twee keer zo snel groeit als de verkoop van conventionele producten: een groei van 8,1%, tot $245 miljoen (142,4 miljoen euro), terwijl de verkoop van niet-biologische producten met slechts 4,8% gegroeid is sinds 2015. 

Ook het aantal gecertificeerde biologische bedrijven is toegenomen: met 12%. 

De export van verse groenten en fruit is met 26% gegroeid, terwijl de export van zuivel, vlees en wol met maar liefst 45% is toegenomen. De export van bewerkte voedingsmiddelen en ingrediënten is daarnaast met 7% toegenomen, de wijnexport met 13% en andere dranken en azijn met 20%. 

Boeren Allan en Sonia Richardson uit Heriot bezitten twee biologische schapenvlees- en rundvleesbedrijven. Zij geven aan dat de vraag naar biologische producen in Nieuw-Zeeland toeneemt, maar dat het "vooral belangrijk" is dat ze nog wachten op een nationale biologische standaard, waardoor Nieuw-Zeeland zijn export naar de Verenigde Staten en andere landen kan gaan uitbreiden. 

Bron: Otago Daily Times (Yvonne O'Hara)
Publicatiedatum: