Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrico-lid profiteert van hoogste afzet ooit

Teeltseizoen biologische aardappelen verliep gunstig

Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2017 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt € 27,26 per
100 kg; de prijs voor de pootgoedmaat is € 35,08. Het gemiddelde saldo over alle afgeleverde consumptieaardappelen voor de maat 0/+, ongesorteerd, levering week 9 bedraagt € 6.506 per hectare. De gemiddelde prijs komt hiermee op € 11,87 per 100 kg.

Pootaardappelen

Agrico presenteert al enkele jaren de uitbetalingsprijs over alle geleverde maten. Afgelopen seizoen is het product grof gegroeid; maar liefst 29% viel buiten de adviesmaat voor pootgoed. Agrico betaalt voor dit deel van de oogst een prijs van
€ 8,14. Daarmee komt de prijs voor de pootgoedmaat uit op € 35,08. De genoemde uitbetalingsprijs (28/+) van € 27,26 is het gemiddelde over alle geleverde
pootaardappelen exclusief btw. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen € 2,58 per 100 kg. Voor monopolierassen is gemiddeld € 1,84 per 100 kg aan licenties ingehouden.

Het seizoen werd gekenmerkt door moeilijke oogstomstandigheden en een laag prijsniveau op de Europese markt voor consumptieaardappelen. Dit zorgde voor lage verwachtingen van de markt. Het resultaat pakte voor Agrico echter gunstiger uit. Agrico slaagde erin om alle bestemmingen te bedienen met hoeveelheden die hoger waren dan oogst 2016.



Groeiend marktaandeel

Ondanks de afgenomen export van Nederlands pootgoed exporteerde Agrico meer dan in 2016/2017. Dit kwam vooral door de toenemende vraag vanuit de verwerkende industrie en de export naar Noord-Afrika. Agrico wist hiervan te profiteren dankzij haar sterke rassen voor deze markten.

De opbrengsten van het biologisch geteelde pootgoed waren met 27,0 ton per hectare erg hoog. Al het pootgoed raakte daardoor uitverkocht met een gemiddelde uitbetalingsprijs van € 53,63 per 100 kilo.

Consumptieaardappelen

Door de regen in de tweede helft van het groeiseizoen waren de opbrengsten in Europa hoog. Er was sprake van een overvolle markt die het hele verkoopseizoen een stabiel laag prijsniveau liet zien. Ook exportmogelijkheden overzee boden geen ruimte voor prijsstijgingen. De afzet van Agrico is voornamelijk gericht op de Nederlandse versmarkt waar, voor aanvang van het seizoen, afspraken gemaakt worden over te leveren volumes. Hierdoor ontstonden er geen problemen in de afzet. Wel kan dit seizoen worden betiteld als matig wanneer het gaat over het uiteindelijke prijsniveau. Dankzij het brede rassenpakket groeit het marktaandeel van Agrico in de Nederlandse versmarkt gestaag.

Milva, het grootste Agrico-ras in dit segment, komt uit op € 10,43. De poolprijs voor het vastkokende ras Erika komt uit op € 13,11. Het roodschillige ras Esmee komt uit op € 12,22. Voor het ras Cerisa, een specialiteitenras, wordt € 18,98 betaald. Alle genoemde prijzen zijn per 100 kg, ongesorteerd geleverd in week 9 in de maat 0/+. Het saldo van de verschillende rassen ligt tussen € 5.500 en € 9.000 per hectare.



Het teeltseizoen van biologische aardappelen verliep gunstig met duidelijk minder Phytophthora-druk dan het voorgaande seizoen. Hierdoor waren de opbrengsten redelijk tot goed. Dit was tevens het Europese beeld, waardoor de prijsvorming onder druk kwam te staan. Dankzij het brede netwerk is Agrico erin geslaagd om alle aardappelen een biologische bestemming te geven. Dit heeft geresulteerd in een gemiddeld saldo van € 10.997. De gemiddelde prijs komt hiermee op € 32,57 per 100 kg, ongesorteerd geleverd in week 3 in de maat 0/+. Door de uitbreiding van resistente rassen (‘next generation potatoes’) naar 50% van het areaal wordt de kwalitatieve en kwantitatieve zekerheid voor telers en afnemers groter.

Algemeen directeur Jan van Hoogen kijkt met gemengd sentiment terug op het seizoen. "Wij zijn absoluut tevreden over onze prestaties dit afgelopen oogstjaar. Helaas werkte het prijsniveau in de markt voor tafelaardappelen niet mee."



Oogst 2018

De weersomstandigheden spelen zoals gebruikelijk een rol in de vooruitzichten voor groeiseizoen 2018. De afzet naar de fritesindustrie zal verder groeien i.v.m. capaciteitsuitbreiding van de fritesproductie in Noordwest-Europa. Over de Europese consumptiemarkt is nog weinig te zeggen. Het beeld is nog te diffuus om uitspraken te doen over de verwachtingen van het nieuwe seizoen.

Voor meer informatie: www.agrico.nl
Publicatiedatum: