Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aldo van Os, biologische paprikateler:

"Onderstammen: de normaalste zaak in biologische paprikateelt"

Aldo van Os teelt op 2,5 ha drie paprikarassen van Enza Zaden, geleverd door Vitalis (biologische tak van Enza Zaden, red.): het rode ras Artega, het gele ras Gialte en het oranje ras Orbit. "Je kunt wel zeggen dat ik fan ben van Enza Zaden/Vitalis rassen," aldus Aldo. "Ze zijn productief, generatief, groeikrachtig en de vruchten zijn van goede kwaliteit."Onderstammen: de normaalste zaak in biologische paprikateelt
Als bioteler is het voor Aldo de normaalste zaak van de wereld om zijn paprikarassen op onderstammen te telen. "In de bioteelt heb je te maken met bodemziektes en aaltjes (nematoden, red.). Een sterke, krachtige onderstam kan dan veel problemen voorkomen. Ik denk dat momenteel 90% van de biotelers onderstammen gebruikt." De rassen bij Aldo worden geënt op onderstam Scarface.

Onderstam Scarface
Omdat Aldo uitsluitend werkt met geënte planten, is het voor hem van groot belang dat hij de juiste combinatie van onderstammen en bovenstammen heeft. "Om het beste resultaat uit een ras te halen, is de juiste combinatie cruciaal. Scarface is wat dat betreft een goede match. Deze onderstam is zeer productief en krachtig en heeft de benodigde resistentie. En door zijn groeikracht is hij zeer goed bestand tegen bodemziektes."

Adviseur voor andere telers
Naast het runnen van zijn eigen bedrijf in IJsselmuiden adviseert Aldo ook nog twee andere bedrijven, genaamd Wayen BV en Wayen 2 BV, gevestigd in respectievelijk Houten en Harmelen. "Ook daar staan voor 100% Enza Zaden en Vitalis rassen." Omdat hij biologische teelt graag promoot, geeft Aldo ook andere bedrijven teeltadvies en helpt hij tuinders die op de gangbare manier telen met de overstap naar biologische teelt. "Dat is niet iets wat je zomaar even doet, die overstap maken. Daar komt veel bij kijken. Biologisch moet wel bij je passen. Je bent heel afhankelijk van de natuur, kunt minder sturen. Daar moet je tegen kunnen." Samen met zijn zakenpartner en landbouwkundig ingenieur Mark Velders treft Aldo ook voorbereidingen voor het openen van een educatief centrum op het gebied van duurzame tuinbouw: 100% biologisch, 0% chemie.

Samenwerking essentieel
Dat samenwerking essentieel is voor het behalen van goede resultaten, weet Aldo als geen ander. De samenwerking met Edwin Bornkamp (Sales Specialist bij Enza Zaden, red.) waardeert hij dan ook zeer. "Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe rassen zie je vaak het eerste in de gangbare teelt. Doordat Edwin ook daar telers adviseert en begeleidt, kan hij mij goed op de hoogte houden van wat er aankomt. En welke rassen ik bijvoorbeeld kan beproeven in een pad of grotere proef. Dat is voor mij noodzakelijk om verder te komen." Maar ook de samenwerking met zijn afzetpartij Zann, zijn medewerkers, zakenpartners en vrouw zijn wat Aldo betreft cruciale elementen in het succes van zijn bedrijf. "Alleen red je het niet."

Van gangbaar naar bio
Inmiddels is Aldo al bijna twintig jaar bioteler. Maar hij is ooit begonnen in de gangbare teelt. "Omdat ik er niet meer achter kon staan om met chemische bestrijdingsmiddelen te werken, ben ik mij helemaal toe gaan leggen op de biologische teelt."

Scouten
Het grootste verschil tussen gangbare en bioteelt is wat Aldo betreft het scouten. "Het scouten van ziekten en plagen is echt het allerbelangrijkste als je bioteler bent. Hoe eerder je een ziekte of plaag herkent, hoe beter. De kosten om een ziekte of plaag te bestrijden zijn in de bio-teelt namelijk wel drie of vier keer zo hoog als in de gangbare teelt. Want als je één probleem hebt, heb je er vaak meer."

Preventief bestrijden
En welke bestrijdingsstrategie je dan hanteert, is nogal een complexe vraag. "Wat zet je in? En hoeveel zet je in? In de gangbare teelt kun je altijd terugvallen op bestrijdingsmiddelen, maar dat kan hier niet. Preventief bestrijden is dus het beste. Vandaar dat we zoveel aandacht besteden aan scouten."

Favoriet paprikaras
Alle drie de rassen van Enza Zaden scoren hoge ogen bij Aldo, maar één ras springt er duidelijk bovenuit. "Ik heb Artega gekozen vanwege zijn kwaliteit en dikwandige paprika. Dit ras heeft een makkelijke herzetting, waardoor hij minder hozerig is. Hij groeit gewoon heel makkelijk. Ja, je kunt wel zeggen dat Artega mijn lievelingsras is."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
[email protected]
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: