Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arla kan 12 miljoen kilo melk niet verwerken

Grootste bio-melkveebedrijf Zweden wordt weer gangbaar

Het grootste biologische melkveebedrijf in Zweden, Vadsbo Mjölk, schakelt om naar een gangbare bedrijfsvoering. Tot eind van het jaar zal de productie nog biologisch zijn. De keuze is gemaakt omdat Vadsbo Mjölk geen overeenkomst met Arla kon sluiten voor de afname van de 12 miljoen kilo melk die de 1340 koeien in Västergötland (ten zuidwesten van Zweden) per jaar produceren.

Vadsbo Milk produceert sinds 2011 biologisch. De afgelopen drie jaar werd de melk geleverd aan Skånemejerierne. Dit contract kon niet worden verlengd en hierdoor waren de eigenaren van het bedrijf genoodzaakt om contact op te nemen met Arla.

De eigenaar, Lars Svensson, is niet verbitterd over de afwijzing van de biologische melk door Arla: "Dit zijn de marktomstandigheden waarmee we te maken hebben en wanneer de zuivelindustrie niet in staat is om meer biologische melk te verwerken, moeten ze nee zeggen. Maar we sluiten het bedrijf niet, we gaan gewoon iets anders doen." Lars Svensson verwacht dat de productie van de 1.350 koeien met 8 tot 10 procent zal toenemen wanneer ze worden gevoerd met conventioneel kraft- en veevoeder. De 2300 hectare, eigendom van Vadsbo Växtodling AB, blijven echter biologisch, bevestigt de eigenaar.

Voor meer informatie: www.vadsbomjolk.se

Publicatiedatum: