Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar kopergebruik in bio-aardappelteelt van start

Skal start een onderzoek naar kopergebruik in de biologische aardappelteelt. Skal is zich ervan bewust dat de phytophthoradruk laag is dankzij het droge weer van de afgelopen weken. Met de gegevens uit dit onderzoek verwacht Skal een indicatie te krijgen van kopergebruik als meststof in de biologische aardappelteelt.

Vanaf maandag 9 juli 2018 zullen NAK-keurmeesters bij ruim 100 biologische aardappeltelers informatie verzamelen over hun kopergebruik. Dit doen zij in opdracht van Skal. Tegelijkertijd zullen de keurmeesters bladmonsters nemen. De bladmonsters worden geanalyseerd op kopergehalte en op residuen van gewasbeschermingsmiddelen.

Thematisch toezicht

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van thematisch toezicht. Met thematisch toezicht geeft Skal invulling aan haar wettelijke verplichting om een deel van haar toezicht risicogericht in te vullen. Gewasbescherming is een jaarlijks terugkerend thema in het risicogerichte toezicht. Net als vorig jaar heeft Skal besloten om ook in 2018 de focus te leggen op kopergebruik in de biologische aardappelteelt.

In biologische teelten is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan. Dit is de basis van de biologische productie. Ook voor de consument is de perceptie van biologisch dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden. Koper mag in de biologische landbouw gebruikt worden als sporenelement (meststof). Gebruik als gewasbeschermingsmiddel is op basis van nationale regelgeving verboden. Om onderscheid te kunnen maken tussen gebruik als meststof of als gewasbeschermingsmiddel zijn gedetailleerde gegevens over kopergebruik nodig. Met de inspecties in het kader van thematisch toezicht Gewasbescherming wil Skal het kopergebruik in de biologische aardappelteelt vaststellen. Dit doet Skal door het uitvoeren van extra inspecties gericht op gebruik van koperhoudende middelen.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: