Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra inkomsten bij diverse bedrijven vanwege fipronilcrisis

De fipronilcrisis betekent een enorme financiële strop voor de betrokken pluimveebedrijven, maar er zijn ook bedrijven die ervan hebben geprofiteerd, zoals onderzoeklaboratoria, ondernemingen die zich bezig houden met het ruimen van bedrijven en destructie en tal van dienstverleners voor de pluimveesector. Het grootste profijt van de fipronilcrisis trokken pluimveebedrijven die geen fipronil hebben gebruikt en hun eieren verkochten tegen een prijs op de vrije markt. Zij zagen hun inkomen fors toenemen als gevolg van de enorme stijging van de eierprijs in de maanden na het hoogtepunt van de crisis.

Verschillende laboratoria hebben eieren, kippen en mest getest op fipronil. Wanneer dat in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gebeurde dan werd daarvoor het RIKILT van Wageningen University & Research ingeschakeld. Pluimveebedrijven die door de NVWA werden geblokkeerd, probeerden hun stallen en kippen zo snel mogelijk weer vrij van fipronil te krijgen. Om te controleren of dat was gelukt, stuurden pluimveehouders zelf monsters op naar laboratoria als TLR, Ducares, Eurofins en Groen Agro Control. Een test kost 100 tot 300 euro. "Ik heb zeker 10 keer per stal gemonsterd en ik heb 5 stallen", vertelt een pluimveehouder.

Kosten bij ruimen

Wanneer een pluimveehouder besloot de kippen vroegtijdig uit de productie te nemen dan konden de hennen niet zoals gebruikelijk worden geslacht, maar moesten de kippen door een gespecialiseerd bedrijf worden gedood en afgevoerd voor destructie. Een bedrijf dat zich daar mee bezighoudt is Van Eck Bedrijfshygiëne. De kosten voor het vergassen van hennen liggen naar schatting tussen de 10 en 15 cent per kip. Vanwege fipronil zijn in Nederland circa 3,5 miljoen kippen geruimd. De kadavers van de hennen moeten worden verwerkt door Rendac. Het bedrijf hanteert tarief van 33,46 euro voor het verwerken van een kantelcontainer van 750 liter met kadavers van leghennen. Volgens voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders kostte het ruimen - dus vergassen, afvoeren en vernietigen - van 1 kip tussen de 80 cent en 1 euro voor pluimveehouders.

Extra inzet van bedrijfsadviseurs en advocaten

Er zijn ook bedrijven die diensten hebben verleend aan door fipronil getroffen pluimveebedrijven, zoals bedrijven die reinigingsmiddelen verkopen, dierenartsen en andere adviseurs die het proces op de bedrijven hebben begeleid en de advocaten die namens de boeren optreden in juridische procedures.

Bron: RTLZ via AgriHolland
Publicatiedatum: