Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kazachstan gelooft in de toekomst van de biologische landbouw

In Kazachstan staan de productie en markt van milieuvriendelijke biologische voeding nog in de kinderschoenen. Er zijn slechts een paar telers die zichzelf biologisch noemen en het merendeel van de biologische voeding op lokale markten wordt geïmporteerd. Het potentieel van de biologische voedselproductie in Kazachstan is echter substantieel. 

Dankzij het enorme grondgebied, de klimaats- en bodemomstandigheden, en de groeiende vraag naar biologische producten kunnen investeringen in de biologische landbouw zeer winstgevend zijn. Bovendien heeft Kazachstan verschillende voordelen ten opzichte van andere landen, zoals de lage arbeidskosten en mogelijkheden voor handel met China en Rusland. Daarom wordt de biologische landbouw er nu gezien als een onbenut export potentieel.

Potentie
Kazachstan heeft een groot areaal aan agrarisch land dat geschikt is voor de productie van biologische producten en heeft bovendien voldoende socio-economisch potentieel om een biologische markt te ontwikkelen. Volgens het Onderzoeksinstituut van Agrarische Economie en Stedelijke Ontwikkeling in het land is er 13,6 miljoen hectare land beschikbaar dat voldoet aan de eisen van de biologische productie. Ook zijn meer dan 70% van de weilanden geschikt voor het produceren van ecologische schapen-, koeien- en paardenproducten.

Volgens hetzelfde Instituut zijn er ongeveer 29 fabrikanten van biologische producten en 19 bedrijven zijn gecertificeerd voor het verwerken, opslaan en transporteren van biologische producten. Er wordt jaarlijks ongeveer 300.000 ton biologische producten geproduceerd, waarvan 62.000 ton (€8,6 miljoen) naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Polen, Rusland en Oekraïne wordt geëxporteerd.

Institutionele ontwikkeling
In Kazachstan zijn er twee autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de biologische landbouw: het ministerie van Landbouw en het ministerie van Investeringen en Ontwikkeling. Het ministerie van Landbouw is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een strategie en de uitvoering van de ontwikkeling van de biologische landbouw. Het ministerie van Investeringen en Ontwikkeling richt zich op de ontwikkeling van de technische regelgeving en specifiek op de ontwikkeling en aanpassingen van de eisen van de sector. 

Op 1 mei zijn er verschillende nieuwe standaards ingegaan in het land, waaronder de nationale conformiteit van biologische producten. Dat zijn de eisen waaraan telers moeten voldoen om de conformiteit van de producten te bevestigen en eisen voor de productie, verwerking, verpakking, opslag en het transport van biologische producten. 

Certificering van biologische producten
In Kazachstan is er nog geen nationaal systeem voor de certificering van biologische producten. Daarom richten biologische producenten in het land zich nu nog tot buitenlandse certificeringsinstituten om een biologische certificering te krijgen. Zij worden gecertificeerd volgens de doelmarkt: onder de voorwaarden van EU wetgeving 834/07 en 834/08 voor het exporteren van producten naar de Europese markt of onder de voorwaarden van de NOP voor het exporteren van producten naar de Noord-Amerikaanse markt. 

Er zijn op dit moment ongeveer 10 Europese autoriteiten geaccrediteerd voor de inspectie en het uitgeven van certificeringen van producten onder de Europese wetgeving. De volgende certificeringsinstanties bieden hun diensten ook aan in Kazachstan: 
  • Austria Bio Garantie GmbH;
  • CERES Certification of Environmental Standards GmbH;
  • Ecocert SA;
  • Institute for Marketecology (IMO);
  • Istituto Certificazione Etica e Ambientale;
  • LACON GmbH;
  • SGS Austria Controll-Co. GmbH;
  • Ecoglobe;
  • Organic standard.
Merken
Vanaf 2017 hebben biologische producenten uit Kazachstan samen drie merken opgericht waarmee ze de wereldwijde markt op zijn gegaan: "Qazaq Organic Food", "Kaz Meat" en "Halal Kazachstan". De producten met het logo "Made in Kazachstan" zullen onder deze merken geëxporteerd worden. Daarnaast is er ook nog een plan voor het oprichten van een merk voor biologische plantaardige olie, dat "Qaz Mai" zal gaan heten. 

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: