Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15-17 november

Focus op biologische appelteelt op Interpoma Congres

Tijdens het tweejaarlijks 'Appel in de Wereld' congres zullen een aantal zaken die met de moderne appelteelt en z'n vooruitzichten te maken hebben vanuit een agronomisch en technisch standpunt aan de orde komen. De ingeplande speeches tijdens de ochtend van de tweede dag van het evenement zullen de biologische en geïntegreerde teelt behandelen. Fritz Prem van het Europese biologische fruitforum zal een openingsspeech houden. Vandaag, net een paar maanden voor het langverwachte Interpoma Congres, vertelt hij over de biologische appelteelt en vooruitzichten op ontwikkeling ervan. Het tweejaarlijks congres wordt gehouden tijdens Interpoma, het enige internationale evenement dat totaal aan appelen gewijd is, en dat zal plaatsvinden op de Fiera Bolzano op 15-17 november dit jaar."Op mondiaal niveau zijn Europa en Noord-Amerika de markten met de grootste groei binnen de biologische sector," legt hij uit. "Duurzaamheid, bescherming van bronnen en ecologische verantwoordelijkheid zijn nog geen sterke punten in andere delen van de ontwikkelde wereld. Wanneer we naar Europa kijken, dan zien we dat Duitsland en Frankrijk de grootste hoeveelheden biologische appelen absorberen. Hoewel de biologische appelmarkten zich ook ontwikkelen in Scandinavië, Oostenrijk, Italië, Groot Brittannië en recentelijk ook in Spanje. Wat teelt betreft loopt Italië op kop op het gebied van de biologische appelen in Europa, gevolgd door Duitsland en Oostenrijk."

Prem maakt van de mogelijkheid gebruik om belangrijke agronomische informatie te delen. "Binnen de biologische teelt hebben we robuuste, krachtige rassen nodig. Bovendien vormen appelen een lange termijn investering, omdat het enkele jaren duurt voor de teelt naar biologisch omgezet kan worden. De meest geschikte rassen voor biologische teelt zijn Topaz, Bonita en Natyra die resistent zijn tegen appelschurft en Gala en Pinova die ook op dit gebied goede resultaten laten zien."

"Biologische teelt is momenteel stijgende in landen met de hoogste koopkracht," gaat Prem verder. "Dit zijn de markten waar we zien dat de biologische sector z'n niche positie achter zich laat en aantrekkelijk wordt voor meer consumenten. De biologische sector telt al meer dan 10% van het totale verkoopvolume in Oostenrijk en 5-7% op de belangrijkste markten, waar nog steeds een stijging te zien is. Deze vraag helpt om de ommezwaai naar biologische teelt een boost te geven."

Daarnaast benoemt Prem de toekomst van de groeiende biologische appelmarkt en de uitdagingen die daarvoor liggen. "Door heel Europa zien we een sterke ontwikkeling op het gebied van biologisch onderzoek. Expertise breidt zich snel uit onder telers en dit proces wordt versneld door het delen van kennis, wat helpt bij de oplossing van problemen binnen de teelt. Bovendien zijn de vitaliteit en robuustheid van de planten belangrijke punten binnen nieuwe teeltprogramma's geworden: nieuwe en betere rassen zouden daarom regelmatig beschikbaar moeten zijn. Bodemmanagement lijkt een belangrijke uitdagingen binnen de biologische teelt te worden: de interactie tussen het bewerken van het land, ecologisering, opwarming, beluchting, minimalisering en verdamping zal in toenemende mate een fundamenteel deel vormen."

Het "Appel in de Wereld" congres zal plaatsvinden op 15-16 november op Interpoma, Fiera Bolzano.

Voor meer informatie:
Elena Vincenzi
Interpoma
Tel: +39-059-7863894
Publicatiedatum: