Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Proef gestart met dubbeldoel kippenras Les Bleues

Odin foodcoop wil pluimveehouderij duurzamer en evenwichtiger maken

Biologische foodcoop Odin is samen met biologische kippenboerderij De Lankerenhof in Voorthuizen een proef gestart met het vrije dubbeldoel kippenras Les Bleues. De huidige legkippenrassen zijn doorgaans hybride. Dit betekent dat er met deze kippen niet gefokt kan worden. Hierdoor zijn boeren afhankelijk van de bedrijven die deze dieren fokken. Dit geldt voor een groot deel van de gangbare en biologische boerenbedrijven. In tegenstelling tot hybride rassen is het ras Les Bleues geen eigendom van een organisatie of persoon. Uit dit vrije ras kunnen boeren zelf volgende generaties kippen fokken. Vrije rassen maken boeren dus minder afhankelijk.

Ook bijzonder aan Les Bleues is dat de hennen lekkere eieren leggen en de hanen goed vlees bieden. Oftewel: het is één ras met een dubbel doel. In de pluimvee-industrie komen legkippen en vleeskuikens namelijk uit verschillende rassen. De hennen en hanen van het vleeskuikenras produceren snel veel vlees. De hennen van het legkippenras produceren veel eieren. Maar de hanen van dit legkippenras produceren niet veel vlees. Dus deze haantjes worden in de pluimvee-industrie bijna altijd tijdens hun eerste levensdagen gedood.

In deze proef houdt De Lankerenhof 400 kippen van het ras Les Bleues. Ze zijn herkenbaar aan de witte veren en de blauwgrijze poten, vandaar de naamgeving. De dieren zijn robuust, gaan efficiënt met voer om en kunnen zichzelf reproduceren. Op De Lankerenhof mogen Les Bleues-hanen op een natuurlijke manier tussen de hennen opgroeien, zowel binnen als buiten. Het ras Les Bleues is door biologische boeren uit Zuid-Duitsland ontwikkeld en komt oorspronkelijk uit Frankrijk.De komende dagen kunnen leden van Coöperatie Odin zich online aanmelden voor een pre-sale van de eerste 200 hanen. Midden juli kunnen de geslachte haantjes inclusief recept in de Odin winkels worden opgehaald. Twee weken daarna krijgen de leden een enquête over onder andere smaak en prijs toegestuurd. De eieren van de 200 Les Bleues-hennen zijn eind juli beschikbaar in alle Odin winkels. Omdat de hennen van dit ras wat minder eieren leggen dan hybride rassen is de prijs van deze eieren iets hoger. Ook hierover wordt de mening van leden en klanten gevraagd.

David Egelmeers, hoofd communicatie: "Wij willen van onze leden weten wat zij van Les Bleues vinden. Met deze feedback en met de ervaringen van De Lankerenhof evalueren we of deze manier van kippen houden toekomstbestendig is. De pluimveesector probeert te vernieuwen en is op zoek naar andere wegen. Ze onderzoeken langzaam groeiende rassen en proberen innovatieve marktconcepten uit. Met deze proef leveren wij onze bijdrage hieraan. En wanneer de proef slaagt, is dit een volgende stap naar een meer evenwichtige en duurzame omgang met dieren."

Meer informatie: www.odin.nl/dubbeldoel
Publicatiedatum: