Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewasbeschermingsmiddelen overgewaaid naar bio-akker in Wendland

Wie biologische komkommers, sla of venkel koopt, wil geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen op zijn groenten. Maar wat als er gewasbeschermingsmiddelen van een nabijgelegen akker overwaaien? In het Duitse Marlin (district Lüchow-Dannenberg)in Wendland is afgelopen mei precies dat gebeurd. Vier dagen nadat een conventionele teler zijn akker besproeid had, was er sprake van een zandstorm - en door het zand werd de akker van bioteler Robert Hahn-Godeffroy verontreinigd, zo zei hij tegen NDR 1 Niedersachsen.

Gele bladeren, planten die kapot gaan

"Een paar dagen later vertoonden onze groenten schade", aldus Robert. In sommige gevallen gele bladeren, in andere gevallen planten die kapot gaan. De nabijgelegen teler had op een windstille dag gesproeid en de nodige afstand gehouden - dat er vier dagen later een zandstorm zou komen, kon niemand vermoeden. Robert verwijt hem dan ook niks. De conventioneel telende buur - hij wil anoniem blijven -, zei tegen NDR 1 dat het hem oprecht spijt.

Deskundige: de veroorzaker is aansprakelijk

Het tuinbouwbedrijf van Robert werkt volgens een solidair principe, levert verse groenten aan 60 aandeeleigenaren. Daardoor kon een grotere schade door de oogstuitval in mei gecompenseerd worden. De leden zijn gebleven, hebben het bedrijf ondersteund. "Het weer, droogte, alle risico's worden door de leden samen gedragen", aldus Robert Hahn-Godeffroy. Om het voorval op te lossen, heeft de bioteler desondanks de onafhankelijke deskundige Annette Kleineke-Borchers in de arm genomen. Zij kent veel soortgelijke gevallen. Volgens het veroorzakersprincipe zouden de conventionele teler of zijn verzekering voor de schade aansprakelijk gesteld kunnen worden, zegt zij. Maar verzekeringen vragen om omvangrijke bewijzen - veel gedupeerden schrikken terug door het vele werk. In het geval van Robert is er echter een verzoek tot vergoeding van de schade bij de verzekering ingediend. Een antwoord moet nog komen.

Vereniging verlangt een beperkte inzet van gewasbeschermingsmiddelen

Steun vinden de solidair werkende tuinders bij de 'Bund Ökologischer Lebensmittelwirtschaft'. Deze vereniging verlangt onder meer strengere toelatingsprocedures voor gewasbeschermingsmiddelen en dat conventioneel werkende bedrijven deze alleen als laatst mogelijke middel inzetten. Jaarlijks worden er naar schatting meerdere honderd biotelers getroffen.

Bron:NDR

Publicatiedatum: