Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De eerste bio-eieren van de Kwaliteitsketen Carrefour

Vanaf deze week kan de consument de eerste bio-eieren van de Kwaliteitsketen Carrefour kopen. Dit 23ste product in de Kwaliteitsketen Carrefour wordt geproduceerd in Petite Somme, vlak bij Durbuy, en is bovendien het eerste product met een biolabel in die keten. Dit geeft aan dat de eieren op een duurzame, biologische manier worden geproduceerd, maar ook dat ze aan strenge eisen voldoen wat het welzijn van de kippen en de traceerbaarheid van de producten betreft.

  • Duurzame productie en groot ecologisch project
  • Extra vereisten boven op de bionormen
  • De kippen krijgen biovoer zonder GGO’s
  • Aandacht voor het welzijn van dier, producent en consument
  • Mest: een korte, geïntegreerde keten
  • Een gezond product voor de beste prijs

Carrefour wil zijn klanten helpen gezonder te eten en zich profileren als marktleider voor biovoeding. Daarom heeft de supermarktketen de Kwaliteitsketen Carrefour in het leven geroepen, die intussen al 22 producten rijk is. Daarnaast is er het Carrefour-huismerkassortiment, dat onder meer bio-eieren bevat. Nu combineert Carrefour de twee concepten en gaat de keten zelfs verder dan bio met het eerste bioproduct van de Kwaliteitsketen Carrefour: een nieuw assortiment 100% Belgische eieren, geproduceerd onder de beste leefomstandigheden voor de legkippen en met de beste gezondheidsgaranties.

20 hectare vrijheid

In het glooiende landschap van Petite Somme werkt het familiebedrijf van Anne-Sophie Delfosse en haar man Henri Van Herf samen met Carrefour om dit 23e artikel in de Kwaliteitsketen Carrefour te produceren. Hierbij gaan ze nog verder dan de gewoonlijke vereisten voor bioproducten.

Dit 23ste product past namelijk in een groter ecologisch project. De kippen leven op een weide van 20 hectare en bovendien spannen Anne-Sophie en Henri zich in om de lokale biodiversiteit te beschermen. In een straal van 10 km rond de boerderij zijn namelijk kilometerslange wilde hagen geplant. Er hangen nestkasten voor roofvogels en in de loopruimte van de kippen zijn er fruitbomen geplant om de ontwikkeling van lokale diersoorten te bevorderen en bestuivers, vogels en andere kleine dieren aan te trekken. Het koppel plant ook 20 hectare bloemen en bomen als compensatie voor het stuk grond dat ze voor hun zaak gebruiken. En om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, hebben ze zonnepanelen geïnstalleerd.

In Durbuy beschikken de kippen, van het ras Bovans en Novogens, over een twintigtal hectare grond, waar ze vrij in het gras leven. Dat komt neer op 5 m² per kip, ofwel 25 % meer dan in de klassieke bioproductie. Vanaf het einde van de ochtend, wanneer ze klaar zijn met leggen, kunnen ze de hele dag door vrij tussen de wei en het kippenhok komen en gaan. ‘s Avonds gaan ze weer naar binnen om veilig de nacht door te brengen.

De twee gloednieuwe gebouwen zijn volgens de recentste biovereisten gebouwd. Ze zijn ultramodern en ruim, er stroomt veel daglicht binnen en ze worden op een natuurlijke manier verlucht. Ook hier hebben de kippen genoeg plaats om rustig rond te wandelen of te rennen: er zijn zes kippen per vierkante meter (tegenover achttien per vierkante meter in industriële legbedrijven). Als ze willen, kunnen ze zich zelfs afzonderen en uit het zicht blijven om hun eieren in hun nest te leggen of gewoon even te rusten.

100% biovoer

Met zoveel ruimte zijn de kippen niet gestrest en hoeven hun snavels dus niet te worden afgeknipt, zoals bij sommige andere legbedrijven wel gebeurt. Bovendien kunnen de kippen als ontspanning scharrelen in de balen luzerne die her en der verspreid liggen. Die luzerne is ook uitstekend voor hun spijsvertering, net als de kiezeltjes die in de wei worden gestrooid. Natuurlijk is ook hun voer 100 % biologisch en vrij van GGO’s. Hun drinkwater komt uit een waterput met natuurlijk gefilterd grondwater.

Natuurlijke ventilatie = no stress

Deze boerderij was het eerste bedrijf in Wallonië dat een natuurlijk ventilatiesysteem met luchtkleppen installeerde. Deze oplossing kreeg de voorkeur, omdat een normaal aircosysteem constant lawaai maakt. Dat stoort de kippen en vergroot door zijn energieverbruik de ecologische voetafdruk van het bedrijf gevoelig. Met de luchtkleppen regelen de eigenaars hoeveel lucht het gebouw binnen- en buiten stroomt en de grote installaties aan het plafond kunnen in stilte draaien om de lucht indien nodig te doen circuleren. Sensoren in de bodem meten voortdurend de temperatuur in het kippenhok. Op deze manier blijft de temperatuur in het hok steeds tussen 16 en 23 °C, wat perfect is voor de kippen.

Strenge hygiëne

In Durbuy komt de kippenmest op een transportband terecht, die de uitwerpselen meteen uit het kippenhok wegrolt. De mest wordt twee keer per week opgehaald en door boeren uit de streek hergebruikt als natuurlijke meststof. Van een korte keten gesproken!
De vereisten van de Kwaliteitsketen Carrefour omvatten zeer strenge gezondheidsnormen. Zo krijgt het bedrijf geregeld bezoek van een dierenarts die in hoenderachtigen gespecialiseerd is en over de gezondheid van de kippen waakt.

Maximale traceerbaarheid

De boerderij in Durbuy levert alleen aan de bio-Kwaliteitsketen Carrefour, wat het gemakkelijker maakt om de eieren te traceren. Er worden elke dag ongeveer 35.000 eieren gelegd. Ze worden meerdere keren gecontroleerd (sortering, verwijdering van beschadigde eieren, verwijdering van eventuele pluimpjes die aan de eieren plakken) en krijgen een stempel met het cijfer ’0′ voor BIO, ‘BE’ voor België en ’3559′, het nummer van de vestiging. Ook het nummer van het kippenhok waaruit de eieren komen (1 of 2) wordt vermeld, zodat het steeds duidelijk is welk ei uit welk hok komt. Daarna vertrekken de eieren naar de plek waar ze worden verpakt. Gemiddeld liggen ze binnen drie dagen na het leggen in de rekken. Ook hier houdt Carrefour de keten zo kort mogelijk.

Biologisch afbreekbare verpakking

In het uitgebreide assortiment van de Kwaliteitsketen Carrefour herkent de klant deze bio-eieren aan het label Kwaliteitsketen Carrefour en vooral aan hun biologisch afbreekbare verpakking. Deze GreeNest-verpakkingen zijn volledig composteerbaar en hebben een FSC-certificaat. Ze zijn niet gemaakt van karton, maar van gerecycleerd papier en natuurlijke plantaardige vezels. De gebruikte planten komen uit een beschermd natuurreservaat en zijn dus niet bemest of chemisch behandeld. Daardoor zijn de verpakkingen 100 % composteerbaar.

De bio-eieren met het label Kwaliteitsketen Carrefour zijn verkrijgbaar in alle Hypermarkten Carrefour en Carrefour Markets. Een doosje met zes eieren kost €2,59.

23ste product in de Carrefour Kwaliteitsketen

Klanten die boodschappen met het logo van de Kwaliteitsketen Carrefour in hun winkelwagen leggen, weten zeker dat deze producten aan drie basisprincipes voldoen: (1) respect voor de klant dankzij een ongeëvenaarde kwaliteit en zeer strenge eisen, (2) respect voor het product dankzij de duurzame partnerschappen en eerlijke prijzen, en (3) respect voor de dieren en het milieu door strenge normen na te leven.

Voor meer informatie: www.carrefour.eu
Publicatiedatum: