Bio producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl
Spaanse bio-sector blijft grotendeels afhankelijk van export
Ongeveer de helft van dat bio-areaal is permanent grasland. Daarnaast wordt 10,7% graan geteeld, 9,7% olijven, 6,7% fruit, 5,3% wijnranken en 2,8% groenten en aardappelen. 48% van het totale bio-areaal bevindt zich in Andalusië.
De Spaanse bio-consumptie werd in 2016 op 1,68 miljard euro geschat (+12,5% in vgl. met 2015). Spanje heeft maar een marktaandeel van 1,7% voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide de voorbij drie jaar wel sterk. De Spaanse consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5%) van biologische kwaliteit, vlees (15%), graan en rijst (11,5%), fruit en conserven (11%), olijfolie (8%) en melk en zuivelproducten (6,5%).
De Spaanse biologische sector is grotendeels afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bio-producten geëxporteerd (1,9% van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5%), biologische wijn (16,3%) en olijfolie (16,2%) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (onder andere citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen. De import aan bio-producten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38% in vergelijking met 2015.
De inlandse afzet van bio-producten verloopt vooral via natuurvoedingswinkels. Sinds kort worden biologische producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl verkocht.
Een uitgebreid overzicht van de Spaanse bio-markt vind je hier.
Bron: BioForum Vlaanderen