Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl

Spaanse bio-sector blijft grotendeels afhankelijk van export

Het totale Spaanse bio-areaal was in 2016 2,02 miljoen hectare, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2015. Een groot aandeel hiervan is nog in omschakeling. Daardoor heeft Spanje het grootste bio-areaal in Europa.

Ongeveer de helft van dat bio-areaal is permanent grasland. Daarnaast wordt 10,7% graan geteeld, 9,7% olijven, 6,7% fruit, 5,3% wijnranken en 2,8% groenten en aardappelen. 48% van het totale bio-areaal bevindt zich in Andalusië.

De Spaanse bio-consumptie werd in 2016 op 1,68 miljard euro geschat (+12,5% in vgl. met 2015). Spanje heeft maar een marktaandeel van 1,7% voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide de voorbij drie jaar wel sterk. De Spaanse consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5%) van biologische kwaliteit, vlees (15%), graan en rijst (11,5%), fruit en conserven (11%), olijfolie (8%) en melk en zuivelproducten (6,5%).

De Spaanse biologische sector is grotendeels afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bio-producten geëxporteerd (1,9% van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5%), biologische wijn (16,3%) en olijfolie (16,2%) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (onder andere citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen. De import aan bio-producten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38% in vergelijking met 2015.

De inlandse afzet van bio-producten verloopt vooral via natuurvoedingswinkels. Sinds kort worden biologische producten ook toenemend bij discounters Aldi en Lidl verkocht.

Een uitgebreid overzicht van de Spaanse bio-markt vind je hier.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: