Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-dynamisch leven en werken op De Beersche Hoeve

"Preparaat geeft planten en bodem weerstand en aanpassingsvermogen"

Mari den Hartog is voor een artikel in het Odin Zomermagazine op bezoek geweest bij De Beersche Hoeve. Naar aanleiding daarvan schreef ze het volgende artikel:

Ik rijd over een kronkelig en hobbelig weggetje over het prachtige landgoed Baest in het Brabantse land. Tussen beken, bossen en akkers vind ik Odin boerderij de Beersche Hoeve. Waar wil ik ontdekken hoe het is om te leven en werken volgens de bio-dynamische benadering. En wat dit betekent voor de omgang met mens en landschap. Ik ga in gesprek met Gineke en René, de boeren van de Beersche Hoeve.

Waar zijn jullie nu mee bezig op de boerderij?
Gineke: "Binnenkort oogsten we het zaad van de winterpostelein die we vorig jaar geplant hebben. En het zaad van de boerenkool. Die staat nu te bloeien. Heb je ooit bloeiende boerenkool gezien? Prachtige gele bloemen. We hebben ook veel groenten geplant en gezaaid: spinazie, spitskool, rode kool, bosbietjes… Die verzorgen we natuurlijk goed. Nu het wat warmer is groeit alles goed, maar ook het onkruid groeit hard. Dus we zijn veel tijd kwijt met onkruid schoffelen."

Een groot deel van het werk bestaat dus uit het goed verzorgen van de gewassen…
Gineke: "Tijdens die warme week in april moesten we zelfs beregenen. Maar we ondersteunen onze gewassen nu ook met een bio-dynamische preparaat. Dat geeft planten en bodem weerstand en aanpassingsvermogen aan de omstandigheden. De gewassen kunnen dan bijvoorbeeld beter tegen een hete of een natte periode. In de oogsttijd gebruiken we weer andere preparaat voor de afrijping."

"Onze jonge groentenplantjes gaan onder vliesdoeken. Die geven bescherming tegen het wild dat wel van lekkere jonge plantjes houdt en tegen de vorst. Door de wat hogere temperaturen onder de doeken groeit het goed, zodat we vroeg groente hebben. Het scheelt al gauw weer een week. Dus ja, we besteden veel tijd en aandacht aan de verzorging van de planten."

Draag je met bio-dynamische landbouw ook bij aan de verzorging van onze leefwereld?
Gineke: "Je kunt het zien als verzorging van het landschap. Wanneer je 80 hectare rode bietjes teelt, dan heb ik niet het idee dat je bijdraagt aan het landschap. Maar wel als je zorgt voor diversiteit en afwisseling op je akkers. Bij ons bestaat 10% van ons land uit natuur. Dat schrijft de BD-methode ook voor. Dat zijn onder andere bloemrijke akkerranden. En we doen aan vruchtwisseling. Dat wil zeggen dat er ieder jaar iets anders staat op een akker.

Het hele artikel lezen? Lees het hier in het Odin Zomermagazine.

Bron: Odin
Publicatiedatum: