Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Schouten zegt bezoek toe

Bio-melkveehouders gaan demonsteren tegen fosfaatbeleid

Op woensdagmiddag 27 juni 2018 voeren biologische melkveehouders een grimmige actie tegen het Fosfaatbeleid van minister Schouten. De minister heeft toegezegd de stoet van bio-boeren om 18:00 uur te bezoeken. Op het Plein 2 in Den Haag krijgt de minister een brandbrief. Boodschap: een verzoek om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatrechtensysteem.

In Nederland zijn circa 18.000 melkveebedrijven. Een afgebakende groep van 450 melkveehouders werken gecertificeerd biologisch. Zij werken in een eigen zuivel –en mestmarkt met een hoge standaard als het gaat om dierenwelzijn, milieu, biodiversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toch moeten de biologische melkveehouders aan het nieuwe 'mestquotum' voldoen, het fosfaatrechtenstelsel. De niet-biologische melkveehouders hebben een mest (fosfaat)overschot veroorzaakt. Biologische melkveehouders moeten nu ook dure fosfaatrechten kopen om koeien te kunnen houden op hun beschikbare gronden. Dat is verbijsterend en legt een zware wissel (kostprijsverhoging) op de kleine groep bio-boeren.Mesttekort

De gangbare melkveehouderij heeft dus een mestoverschot. Dit in tegenstelling tot de biologische sector, daar is juist een mesttekort. Des te zuurder is het dat de bio-boeren nu moeten boeten voor het mestprobleem van niet-biologische collega's. De Fosfaatwet biedt ruimte voor een Vrijstelling. Juist de goed afgebakende groep biologische melkveehouders zou daar onder kunnen vallen. Minister Schouten weigert tot nu toe, ongemotiveerd, een Vrijstelling aan de kleine groep biologische melkveehouders te verlenen. Het mesttekort in de bio-sector heeft ook negatieve gevolgen voor de biologische groenteteelt en akkerbouw, zeker omdat zij geen kunstmest mogen gebruiken of mest uit de gangbare sector. De gehele bio-sector wordt door de Fosfaatwet onterecht 10 jaar terug gezet.

Brussel

De Eurocommissie Milieu heeft de biologische melkveehouders per brief juist laten weten dat het te rechtvaardigen is als zij een Vrijstelling krijgen, omdat de biologische sector niet betrokken is bij de mest en milieuproblemen van de gangbare sector. Schouten blijft vooralsnog stil. Dit terwijl ze op de Bio-beurs in Zwolle nog publiekelijk zei dat het belangrijk is dat de biologische sector volwaardig verder moet kunnen ontwikkelen. De minister heeft toegezegd om 18:00 uur op de rouw-actie te komen.

Voor meer informatie: [email protected]
Publicatiedatum: