Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met ruim 60 biologische melkvee- en geitenhouders de wei in

Praktische ruwvoerteelttips op symposium Bio Velddag

Een hoge opkomst, kennisuitwisseling en samen de wei in. Dat is de samenvatting van het succesvolle symposium voorafgaand aan de Bio Velddag. Voor degenen die er niet bij waren, heeft Agrifirm een aantal ruwvoerteelttips van deze dag op een rijtje gezet.

Bij de lezing, de FarmWalk en rondgang op de Bio Velddag kwamen verschillende praktische tips voor de teelt van gras en grasklaver naar voren. Een aantal tips voor u op een rij:

Biologisch gras anders dan gangbaar gras

De samenstelling en voederwaarde van gras dat u op biologische wijze teelt is wezenlijk anders dan 'gangbaar' gras. Het VEM-gehalte ligt gemiddeld 50 gram lager. Ook het eiwitgehalte ligt lager. Het suikergehalte is daarentegen hoger, wat positief is voor de smaak en daarmee grasopname.



Vorst beschadigt klaver

Klaver heeft afgelopen najaar last gehad van de vorst. Hierdoor staat er minder klaver in grasklaverpercelen. Omdat het aandeel klaver lager is, is er minder stikstof uit de omgeving gebonden en dus minder eiwit beschikbaar voor het gras. Dit ziet u waarschijnlijk terug in de kuilanalyses van dit jaar. Bekijk hier meer tips voor grasklaverteelt op maaipercelen.

Tips voor meer ruw eiwit

Deze tips kunnen u helpen aan een hoger ruw eiwitgehalte in uw grasklaverpercelen:
  • Verdun drijfmest in het voorjaar met water in de verhouding 1 op 1. Dit geeft een aanzienlijk betere benutting van stikstof, wat de plant omzet in eiwit.
  • Rijd pas drijfmest uit als de bodemtemperatuur op 10 centimeter diepte minimaal 6°C is. In het voorjaar meet Agrifirm de bodemtemperatuur wekelijks. U vindt de actuele bodemtemperatuur in de grasmonitor.
  • Klaver heeft kali nodig voor de ontwikkeling, vocht- en mineralentransport. Een kali-tekort herkent u aan witte stipjes op de klaverblaadjes. Analyseer de drijfmest daarom op het kali-niveau zodat u weet wat u toevoegt.
  • Verdeel de drijfmest goed over de verschillende snedes. Meer dan 30 m3 drijfmest in de eerste snede maakt de klaver 'lui'.


Over het symposium

Ruwvoer, de smaakt naar meer. Dat was het thema van het Agrifirm-symposium voorafgaand aan de Bio Velddag. Ruim 60 biologische melkvee- en geitenhouders waren aanwezig in Dronten. Leo Tjoonk, kenniscoördinator Ruwvoerteelt legt de veehouders uit wat een kuilanalyse vertelt en hoe u daaruit de verbeterpunten kunt halen. Vervolgens vertelt Catrinus Veninga van Aeres Farms meer over de schoolboerderij annex proefboerderij waar de veehouders te gast zijn. Vervolgens gingen de deelnemers letterlijk de wei in om te leren. Na de biologische lunch is de dag afgesloten met een speciale rondgang over de Bio Velddag, waar diverse proefvelden en demonstraties te zien zijn. Een mooi slot van een leerzame, drukbezochte dag.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl
Publicatiedatum: