Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR zet grootschalig in op strokenteelt

De alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit en toename van extreem weer maken de noodzaak voor weerbare productiesystemen urgent. Het onderzoeksthema 'weerbare productiesystemen' van de PPS Beter Bodem Beheer zet met nieuwe strokenproeven grootschalig in op de beloftes van gewasdiversiteit.

De nieuwe proeven zullen bijdragen aan de zoektocht naar weerbare landbouwsystemen die in samenwerking met de natuur concurrerende opbrengstniveaus kunnen halen ten opzichte van monoculturen, slim gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen als water, licht en nutriënten, een vermindering van ziekte- en plaagdruk, een vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een belangrijke bijdrage leveren aan algemene en functionele biodiversiteit.

Foto: ERF bv.

Al sinds 2010 wordt volop met strokenteelt geëxperimenteerd op diverse proeflocaties van Wageningen Universiteit. Strokenteelt is een op dit moment direct toepasbare teelttechniek die natuurlijke mechanismen faciliteert en benut.

De opgedane inzichten in de voorgaande strokenteeltexperimenten hebben geleid tot een vernieuwend experiment: Strokenteelt 2.0. In dit nieuwe experiment staan de praktische inpasbaarheid met de huidige mechanisatie en de potenties voor biodiversiteit voorop. De wetenschappelijke proeven worden op verschillende locaties uitgevoerd, in Wageningen (Biologisch proefbedrijf Droevendaal) en Lelystad (Biologisch proefbedrijf Broekemahoeve). De proeven zijn direct gelinkt met praktijkexperimenten, zoals de strokenproef (50 hectare, zie afbeelding) op het bio-bedrijf ERF bv in Zeewolde.

Dit is het tweede jaar dat ERF bv grootschalig met strokenteelt aan de slag gaat. De ervaringen in 2017 waren voor alle betrokken zeer positief en mechanisatie kon efficiënt worden ingezet. Onderzoeker Fogelina Cuperus stelt daarom ook: "Strokenteelt zal een grote bijdrage gaan leveren aan een noodzakelijk transitie naar weerbare landbouwsystemen door ondergrondse en bovengrondse diversiteit te bevorderen."

Bron: WUR
Publicatiedatum: