Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa moet meer naar Kroatië kijken voor import exotische bio-AGF

"Toen ik voor het eerst door een teler uit Kroatië werd benaderd die mij een kiwano en andere vrij onbekende exoten aanbood, dacht ik dat hij een grapje maakte. Toen ik er na wat onderzoek achterkwam dat deze exoten al naar Nederland werden geëxporteerd, raakte ik enthousiast en wilde ik ook deel uitmaken van deze onderneming," vertelt Edona Blakaj, eigenaar van Connect Albania.


 
Nu consumenten steeds gezondheidsbewuster worden en op zoek zijn naar voeding met kankerremmende eigenschappen zijn minder bekende fruitsoorten, zoals de kiwano, Mongoolse bessen en kersen, Indiase bananen, bittere pompoen, citroengras, mini-guave en acelora geweldige keuzes. Wat velen niet weten, is dat de Balkan een ideaal klimaat heeft voor de teelt van deze fruitsoorten. Een ander aspect van deze gezonde fruitsoorten heeft te maken met het minimale gebruik van conventionele middelen. De Kroatische teler, Exotic King, is namelijk van mening dat planten die op de juiste wijze verzorgd worden sterk genoeg zijn om zichzelf te beschermen.

"Deze exotische producten worden in de EU zelf geteeld en dat is vanwege de kortere transittijden zeer interessant voor de handel. De producten komen slechts 17 uur na de oogst ready-to-eat in Nederland aan. Ik hoop samen met de teler meer van deze producten op de markt te kunnen introduceren zoals diverse pompoensoorten, cherimoya's, yuzu's, fingerlimes etc. Op de Europese markt worden al zeer kleine volumes verkocht maar de producten worden vaker in Aziatische winkels en op markten aangeboden," legt Edona uit.

"Variatie is het geheim van een gezonde voeding en een vrucht zoals de kiwano leent zich hier bij uitstek toe. De teler, Exotic King, heeft al de nodige bekendheid verworven in de 20 jaar dat hij actief is. Voor telers in Ecuador is het moeilijk om aan de MRL-norm voor de export van babaco te voldoen maar in Kroatië wordt deze fruitsoort op biologische wijze geteeld en worden plagen bestreden met roofinsecten. De CO2-voetafdruk is eveneens zeer klein."

Exotic King teelt jaarrond kiwano en oogst tweemaal per jaar mini-guave en fujoa uit de volle grond. Het bedrijf werkt daarnaast aan de jaarronde beschikbaarheid van citroengras. 

"Veel mensen beseffen niet hoe ideaal het klimaat in Kroatië is voor de teelt van exoten. Zo kan het bedrijf ook drie keer per jaar avocado's oogsten. Ik vind het raar dat we importeren uit verre landen en veel geld uitgeven aan luchtvracht, terwijl de producten ook dichter in de buurt gehaald kunnen worden, wat beter is voor het milieu en waardoor de consument een nog verser product krijgt," aldus Edona. 


Voor meer informatie:
Exotic King
Tel: + 385 1 33 12 582 
Fax: + 385 1 33 90 293
Publicatiedatum: