Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Monitoren en bestrijden van kleine mijten in sier- en kleinfruitteelt

De afgelopen twee jaar hebben het PCS en ILVO samengewerkt met buitenlandse partners om de bestaande kennis op vlak van het monitoren van kleine mijten en hun bestrijding te vergelijken, optimaliseren en valideren in sier- en kleinfruitteelt.

De afgelopen twee jaar hebben het PCS en ILVO samengewerkt met partners uit Nederland, Zwitserland en Spanje, om de bestaande kennis op vlak van het monitoren van kleine mijten en hun bestrijding te vergelijken, optimaliseren en valideren in het kader van het C-IPM project UNIFORCE (Unification of IPM Forces to Control Mites in Berries, Soft Fruits and Woody Ornamentals). De focus lag hierbij op galmijten en weekhuidmijten, die respectievelijk op bessenstruiken en azalea's voor grote schade kunnen zorgen. Omdat de gewassen waarop deze mijten leven in de meeste landen als 'kleine teelten' beschouwd worden, is het onderzoek dat hiernaar gebeurt beperkt. Met het project UNIFORCE hebben we daarom, door middel van een Europese samenwerking, een stimulans gegeven aan dit onderzoek op het vlak van kennisuitwisseling om de detectie, monitoring en beheersing van deze mijten efficiënter en duurzamer te maken.

De in het UNIFORCE project opgebouwde kennis zal belangrijke hulpmiddelen aanleveren om op een meer duurzame en geïntegreerde wijze de plaagmijten in de azaleateelt te beheersen. De resultaten onderstrepen het belang van staalnames, enerzijds om tijdig te kunnen reageren bij het waarnemen van schadelijke weekhuidmijtensoorten, maar daarnaast ook om te vermijden dat er een onnodige behandeling uitgevoerd wordt tegen weekhuidmijtensoorten die in de plant aanwezig zijn, maar er geen schade veroorzaken. Er zijn duidelijke verschillen in gevoeligheid tussen azaleacultivars, maar er blijkt ook duidelijk dat niet alle weekhuidmijtensoorten schade veroorzaken. Efficiënte bestrijders worden ook gevalideerd om een volwaardige strategie te kunnen uitbouwen.

Klik hier voor het rapport.

Voor meer informatie: Joachim Audenaerdt

Bron: CCBT
Publicatiedatum: