Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapporrt 'Kennis over zorgboerderijen uitgebracht'

"Zorgboerderijen maken bezoekers gelukkiger"

Het aantal zorgboerderijen is de afgelopen jaren fors gegroeid. Mensen met verschillende zorg- of hulpvragen vinden hier een zinvolle dagbesteding en zijn gelukkiger. Dat staat in het rapport Kennis over zorgboerderijen van ZonMw.

De zorglandbouw maakt een snelle groei door. Waren er in 1998 nog 75 zorgboerderijen, in 2007 was hun aantal toegenomen tot ruim 750. Uit het onlangs gepubliceerde rapport Kennis over zorgboerderijen blijkt dat er inmiddels zo'n 1200 zijn. De publicatie is een reflectie op een reeks studies in het kader van het onderzoeksprogramma Landbouw en Zorg, dat ZonMw van 2011 tot 2017 uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het doel was meer inzicht te krijgen in het functioneren van zorgboerderijen en de kwaliteit te verhogen. Wageningen University & Research is betrokken bij het ZonMw-programma en de publicatie.

Effecten van zorgboerderijen

De effecten die zorgboerderijen op cliënten hebben, verschillen per doelgroep. Mantelzorgers van mensen met dementie zijn tevreden omdat hun naasten zich prettiger voelen, beter eten en drinken en actiever zijn. Ouders van jongeren met gedragsproblemen zijn blij dat hun kinderen 'een plek hebben waar ze kalmer en gelukkiger worden'. "De gedragsproblemen nemen af en de opvoeding gaat beter. Bovendien kan hun kind dankzij de boerderij thuis blijven wonen."

Wat doet ZonMw?

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee dragen ze bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid.

Klik hier voor het rapport.

Voor meer informatie: Jan Hassink
Publicatiedatum: