Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse biotelers hebben meer steun nodig

Gemiddeld geven Polen maar €7 per jaar aan biologische voeding uit. Zo besteden Duitsers jaarlijks €100 en Denen €200 aan bioproducten. Het Europese gemiddelde ligt op €44 en het wereldwijde op €11. 

De hogere prijs van bioproducten wordt mede veroorzaakt door de lange distributieketen. Telers klagen dat ze hun producten niet verkocht krijgen in Polen en kijken uit naar buitenlandse klanten. Daar worden bioproducten gemaakt van Poolse grondstoffen, waaraan Duitse, Deense, Franse en Nederlandse producten veel geld verdienen. Het zijn dan ook vooral deze producten die in de Poolse winkelschappen te vinden zijn en verkocht worden voor prijzen die veel te hoog zijn voor de doorsnee Poolse consument. 

Biologische voeding zal altijd duurder zijn dan conventionele. Hoe zou de vraag naar deze producten in Polen dan vergroot kunnen worden? In Denemarken stelt de regering speciale subsidies voor de promotie van biologische voeding beschikbaar en wordt het gebruik van bioproducten op scholen en bij publieke instellingen bevorderd. 
 
In Polen wordt de biologische teelt niet aangemoedigd. Een Poolse teler die om wil schakelen naar bio staat er in feite alleen voor. "Zij krijgen te maken met een wirwar aan regels en het is bijvoorbeeld moeilijk om betrouwbare informatie te vinden over welke meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toegestaan zijn. Uit vrees subsidies mis te lopen, wordt er veelal niets van dit alles gebruikt en dit vertaalt zich dan weer naar een lagere efficiëntie. Er wordt niets gedaan om biologische voeding te promoten en er worden geen middelen gereserveerd voor publieke instellingen, zoals scholen, hetgeen een effectieve manier zou zijn om de vraag te vergoten," laat het NIK (Rekenkamer) in Polen weten. 

Steeds meer consumenten hebben belangstelling voor biologische voeding. De bioteelt zorgt voor extra banen en bevordert innovatie. "De promotie van Poolse biologische voeding kan bijdragen aan het volledig benutten van het agrarische potentieel van ons land en de positieve beeldvorming rondom Poolse voedingsproducten in het algemeen," benadrukt het NIK. 

Publicatiedatum: