Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu te koop: plant mèt luizen

Insecten verdwijnen in rap tempo uit het Nederlandse ecosysteem, zo bleek onlangs uit onderzoek van Natuurmonumenten. Wie daar wat aan wil doen, kan nu een plant mèt luizen kopen en neerzetten. Een feest voor lieveheersbeestjes, wilde bijen en andere insecten. Zo zet je met één plant een heel ecosysteem in je tuin. En jij hebt er ook nog wat aan.
 

Eet- en slaapkamer

Wie meer wil doen dan bloemen neerzetten waar bijen van kunnen eten, zet een plant neer waar wilde bijen ook kunnen slapen en waar lieveheersbeestjes zich kunnen voeden. Sprinklr, online verkoper van duurzame planten met app die je helpt ze langer groen te houden, verkoopt daarom vanaf 13 juni een tuinplant inclusief luizen. Het is de Artemisia vulgaris, waar de artemisialuis op huist. Nederlandse naam: Bijvoet. "De bladeren van de Artemisa krullen 's avonds een beetje om, waardoor de plant een ideale slaapplek is insecten", zegt Liedewij Loorbach van Sprinklr. "Er zijn ook wilde bijen die in de stengel van de plant een gaatje boren om te vertoeven." De luizen zijn bovendien een heerlijk hapje voor lieveheersbeestjes, die daardoor ook op de plant afkomen. "De artemisialuis wil op geen enkele andere plant zitten, dus de rest van je tuin is veilig", zegt Loorbach. Ook de rest van de insecten zijn ongevaarlijk voor mensen, groot of klein.
 

Van links naar rechts: Astilbe, Artemisia vulgaris, Penstemon.

Jagers aantrekken

Behalve het ecosysteem, help je met het neerzetten van de Artemisia vulgaris in je (balkon)tuin ook jezelf. De plant trekt jagers aan die je helpen om ook andere luizen te bestrijden. Behalve de lieveheersbeestjes, die niet zo kieskeurig zijn als het op de luissoort aankomt, trekt de Artemisia vulgaris ook sluipwespen aan. Deze wesp heeft geen angel om mee te steken, maar een grote legboor waarmee ze haar eitje ìn een luis legt. De larve eet de luis van binnenuit op, waardoor de luis sterft. De combinatie Artemisia + sluipwesp wordt ook ingezet in de landbouw om plagen te bestrijden.
 

Help het ecosysteem

"Het mooie is dat je met de Artemisiaplant en –luis een heel ecosysteem op gang brengt in je eigen tuintje", zegt Loorbach. "We snappen dat mensen kunnen denken: 'ik ga toch zeker geen luizen kopen die sluipwespen aantrekken?!' Maar zowel de luizen als de sluipwespen doen je niks. Samen zorgen ze er juist voor dat jij geen gifspuit hoeft te pakken om je andere planten te beschermen tegen andere luizen." Bovendien, vindt Sprinklr, moeten we allemaal weer een beetje leren houden van insecten. "Wetenschappers vrezen een toekomst met zeer weinig insecten. Beter helpen we de insecten een handje. En dat kan je nu dus doen in je eigen tuin, op je balkon of dakterras."
 

Ecosysteem pakket

Sprinklr verkoopt de Artemisiaplant, die van oudsher in Nederland in het wild voorkomt, in een pakket met twee bloeiers die de nectar verzorgen voor de insecten. Zo koop je eetkamer, kraamkamer en slaapkamer in één. Artemisia bloeit in augustus, de andere bloeiers (Astilbe en Slangenkop) in juli, augustus en september. De planten zijn biologisch gekweekt door Kwekerij Casper Verhoeven. Een pakket met drie grote planten kost 34,95 inclusief bezorging en gebruik van de Sprinklr coach-app.
 

Sprinklr en ASN Bank

Sprinklr is een jong bedrijf dat als missie heeft om de steden te vergroenen en duurzame kweek te stimuleren door de vraag ernaar te vergroten. Sprinklr verkoopt op biologische wijze gekweekte tuinplanten en duurzame kamerplanten van kwekers die voorop lopen in het gebruik van biologische bestrijding. De campagne Koop een Plant mèt Luizen is een samenwerking met ASN Bank. ASN Bank heeft zich ten doel gesteld dat alle beleggingen en financieringen in 2030 een positief effect hebben op biodiversiteit.
 
Voor meer informatie: www.sprinklr.co
Publicatiedatum: