Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Schouten:

"NVWA krijgt ruimte om toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn te versterken"

Het kabinet stelt structureel geld beschikbaar om het toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te versterken. Om rekening te houden met de lopende onderzoeken en toch te kunnen starten met de versterking van het toezicht, zal minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dit jaar een voorstel indienen om vanaf 2019 een deel van de middelen uit het regeerakkoord in te zetten voor de versterking van het toezicht op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Risicogericht toezicht leidt tot een ontwikkeling waarbij niet alleen inspectiecapaciteit van de NVWA kan verschuiven tussen domeinen, maar ook tussen verschillende vormen van inspectie of opsporing, zoals inspecties ter plaatse, internettoezicht of digitale recherche. Deze ontwikkeling wordt de komende jaren, conform het plan NVWA 2020, vertaald in de inrichting van de NVWA en in de prioritering van de beschikbare capaciteit, aldus Schouten.

De huidige voortgangsrapportages NVWA 2020 geven een zo volledig mogelijk beeld over de voortgang die de NVWA boekt op de ontwikkeling van de NVWA en het risicogerichte toezicht, stelt Schouten. Deze rapportages worden ook getoetst door de auditdienst van het Rijk. Vernieuwingen binnen het programma NVWA 2020 wordt steeds meer overgedragen aan de lijnorganisatie. Tevens is begonnen met het rapporteren van de realisatie van de baten van NVWA 2020. In volgende voortgangsrapportages zullen daardoor steeds meer de baten zichtbaar worden en gerapporteerd worden. De komende tijd worden Kritische Prestatie Indicatoren ontwikkeld worden die een nog beter beeld geven van de resultaten die de NVWA boekt.

Bron: Ministerie van LNV via FoodHolland
Publicatiedatum: