Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lupine in biologisch hondenvoer

In 1995 bracht Yarrah Organic Petfood als eerste diervoerproducent veganistisch hondenvoer op de markt. Vooral voor honden die problemen hebben met het verteren van dierlijke eiwitten is dit voer een uitkomst. Ter optimalisering van de veganistische producten worden recepturen regelmatig tegen het licht gehouden en gaat de kwaliteitsmanager Arthur Hartman op zoek naar nieuwe smaken of nieuwe vleesvervangers.


Arthur in het veld met teler André Jurrius.

In 2017 kwam Powerpeul in contact met Yarrah. Powerpeul is een jong bedrijf dat de witte lupine populair wil maken. Lupine is bijzonder gezond door het hoge gehalte eiwit (tussen de 30 en 40%) en vezels (40%). De bonen bevatten alle essentiële aminozuren en zijn daarom een volwaardige alternatief voor vlees. Bovendien zijn de boontjes rijk aan calcium, magnesium en ijzer. Lupinebonen zijn geliefd, omdat zij een bewezen cholesterol- en bloeddrukverlagende werking hebben en de darmfunctie verbeteren.


Na onderzoek bleek lupine uitermate geschikt te zijn als aanvulling op de bestaande receptuur van het veganistische hondenvoer. Honden vinden het voer erg lekker én het duurzame karakter van de boon past goed bij het biologische karakter van Yarrah. Het gewas kan namelijk zonder gewasbeschermingsmiddelen en mest in Nederland geteeld worden én het wordt lokaal geproduceerd.

Arthur met nieuwe Yarrah hondenbrokken in het lupineveld.

Net als bij alle andere leveranciers controleert Arthur ook de velden van de witte lupine. In Nederland werkt Powerpeul samen met vijf boeren die biologische lupine telen. Dit keer waren de akkers van Ekoboerderij De Lingehof aan de beurt voor een audit. In totaal levert de 4,5 hectare grond de boer bijna veertien ton lupine op. De mooie bonen vinden hun weg naar de menselijke consumptie, de bonen die net niet mooi genoeg zijn, worden in het vega voer van Yarrah verwerkt. Zelf koken met lupine? Kijk op www.powerpeul.nl voor recepten en verkoopadressen.

Nieuwe 'Yarrahhond' in Swifterbant.

Voor meer informatie: www.yarrah.com
Publicatiedatum: