Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio Austria verwelkomt pilotproject voor mobiele slachtinstallaties in Oberösterreich

In de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich werd op 7 juni door het verantwoordelijke regeringslid Max Hiegelsberger een pilotproject voor mobiele slachtinstallaties gepresenteerd. Daarbij wordt voor het eerst in Oostenrijk de stressvrije slachting op de boerderij onder strenge voorschriften op mobiele slachtinstallaties mogelijk gemaakt. Bio Austria-voorzitster Gertraud Grabmann in een eerste reactie hierop: „Als bio-telersvereniging verwelkomen wij deze juiste en belangrijke stap van de deelstaat Oberösterreich. We zien hierin een wezenlijke impuls om ook in andere deelstaten stressvrije slachtingen op de boerderij mogelijk te maken.“

Ook Franz Waldenberger, voorzitter van Bio Austria Oberösterreich,is lovend over de regeling: „Het maakt de bedrijven een stressvrije slachting van hun dieren mogelijk, dat is precies wat de bio-boeren willen.“

Een groot aantal Bio Austria-boeren in geheel Oostenrijk wenst zich al langer een wettelijke regeling voor een diergerechte, stressvrije slachting in de bekende omgeving. Want een dergelijke slachting bespaart de dieren onnodige stress bij het transport en in de onbekende omgeving van de slachterij. Dat past bij de hoge eisen en de waarden van de bio-landbouw op het gebied van dierenwelzijn. Bio Austria zet zich daarom al vele jaren in voor een wettelijke toelating van stressvrije slachting in de bekende omgeving. Daartoe behoort ook de slachting in mobiele slachtinstallaties, die bijvoorbeeld ook in buurland Duitsland al sinds geruime tijd zijn toegelaten. Een soortgelijke regeling werd in Oostenrijk door de verantwoordelijke instanties tot nu toe echter geweigerd.

Bio Austria hoopt dat het op dierenwelzijn gebaseerde pilotproject een voorbeeldfunctie zal hebben en andere deelstaten het voorbeeld van Oberösterreich zullen volgen. Uiteindelijk kan er zo een landelijke, wettelijke regeling ontstaan die de stressvrije slachting in de bekende omgeving mogelijk maakt.

Bron: Bio Austria

Publicatiedatum: