Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Smaaksafaribox in samenwerking met Madaga

Smallsteps kinderopvang krijgt kinderen aan de groenten

Kinderen en groenten, voor veel ouders een moeilijk opvoedthema. Kinderopvangorganisatie Smallsteps wil ouders hierbij helpen door nog meer aandacht te besteden aan de smaakontwikkeling en gaat kinderen minimaal één portie groenten per dag geven. Het is essentieel om van kleins af aan te leren proeven. Samen met vaste voedingspartner Madaga introduceren zij de Smaaksafaribox, onderdeel van een uniek programma om kinderen succesvol groenten te leren eten. Deze aanpak laat zien dat kinderdagverblijven een belangrijke rol kunnen spelen in een gezonder voedingspatroon van kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de kinderen tot 12 jaar niet voldoende groenten eet. Dit komt omdat het veel tijd en geduld vergt om jonge kinderen aan smaken te laten wennen. De eerste 1000 dagen spelen een cruciale rol in de smaakontwikkeling. Gemiddeld moet een kind 10 tot 15 keer iets proeven voordat de smaak wordt geaccepteerd. Maar waarom is dit vaak een uitdagend proces? Er zijn ook veel speelse en leuke manieren waarop je kinderen met groenten kennis kunt laten maken en die komen allemaal samen in De Smaaksafaribox. Deze proef-, kook- en activiteitendoos met dierenverhalen wordt bij elke Smallsteps vestiging gebruikt. Kinderen worden meegenomen op smaaksafari. Zo leren ze op een speelse manier gezond te eten, inspelend op hun eigen fantasiewereld. Dit leidt uiteindelijk tot een bredere smaakontwikkeling.
 

Op groente avontuur

Smallsteps, een van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland: "Passie voor echt eten, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Gezonde voeding is een belangrijk speerpunt voor Smallsteps. We zijn dan ook ontzettend trots op de Smaaksafaribox die Madaga voor ons ontwikkelde. De hele ontdekkingsreis met de dieren door de moestuin en het speelse karakter van de box sluit perfect aan bij onze visie." De doos is een soort prentenboek. Het vertelt een verhaal waarin kinderen worden meegenomen op groente avontuur. Het heet de Smaaksafaribox, omdat de smaakontwikkeling van kinderen ermee wordt gestimuleerd. Het blijkt dat wanneer kinderen eerst een verhaal hebben gehoord, bijvoorbeeld over de wortel, dat ze deze ook eerder willen proeven. En dat komt goed uit, want de doos zit vol lekkere wortels. De eerste smaaksafaribox staat in het teken van de wortel. Hierin zit bijvoorbeeld de verse wortelpuree van Madaga, welke 100% biologisch is. Losse wortelen en een zonnatura wortelsap.
 
Smallsteps en Madaga zijn al langere tijd met Dr. Koen Joosten, kinderarts van het Erasmus MC, in contact. Hij pleit voor een gezonde lunch met een focus op groenten bij alle kinderdagverblijven in Nederland. "Het initiatief van Smallsteps en Madaga steun ik van harte. Zij zorgen er op een creatieve manier voor dat kinderen meer groente binnenkrijgen. Dat vind ik fantastisch! Ze denken na over kleur, smaak en maken het echt leuk."


 

Gezonder kiezen door aandacht en spel

Kinderen maken hun keuze voor eten vooral op basis van hun omgeving. Zo hebben leeftijdsgenootjes een hele grote invloed. Kinderen proeven sneller een hapje dat enthousiast wordt aangeprezen of dat ook door de andere tafelgenoten wordt gegeten. De toevoeging van een spelelement blijkt ook een effectief middel om gezond eten leuker en gemakkelijker te maken. De Smaaksafaribox wordt daarom op ludieke wijze geïntroduceerd door niemand minder dan chef-kok Freek van Noortwijk. Met kinderen van Smallsteps gaat hij in verschillende afleveringen de Smaaksafari ‘battle’ aan. Zo is er een blind-tasting, doen ze een wedstrijdje wie de gaafste groentenraket kan bouwen en strijden ze tegen elkaar in een heuse cook-off. Freek heeft een grote passie voor lekker en gezond eten en als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk met smaakontwikkeling te beginnen. Bekijk hieronder hoe Freek het ervan af brengt tegen de kinderen.

Voor meer informatie: www.smallsteps.nl en www.madaga.nl
Publicatiedatum: