In 2009 voelden Yiannis Kaminogiannakis van Bioierapetra en zijn zakenpartner de noodzaak om de Griekse markt van betere AGF te voorzien in de vorm van biologische groenten. "We zijn beiden landbouwkundige en meenden dat we over de juiste kennis beschikten om biologische groenten voor de Griekse markt te telen. We geven om het milieu en hechten veel belang aan hoogwaardige voeding. Toen we begonnen, waren consumenten nog niet zo bekend met biologische AGF maar we zijn blij te kunnen constateren dat de vraag toe blijft nemen en dat veel Griekse consumenten bereid zijn om wat meer te betalen voor groenten van hoge kwaliteit," legt Yiannis uit. 

Het bedrijf is gevestigd in Ierapetra, de meest zuidelijk gelegen stad in Europa. De eigenaren van Bioerapetra leggen uit dat de weersomstandigheden hier ideaal zijn voor de groenteteelt. De bodem is vruchtbaar en uit de nabij gelegen bergketens is er kwalitatief goed water beschikbaar, evenals uit de speciaal aangelegde waterwingebieden bij de kassen. 

"We produceren biologische kastomaten, -komkommers, -paprika's en -aubergines. Het grootste gedeelte van onze productie bestaat echter uit tomaten en komkommers. We hebben gemerkt dat de vraag naar bio de laatste tien jaar is gegroeid, ook hier in Griekenland. We zijn onze productie blijven uitbreiden om aan deze groeiende vraag tegemoet te komen. Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe markten om nog verder uit te kunnen breiden," vertelt Yiannis. Ongeveer 90% van de producten, die Bioerapetra teelt, is bestemd voor de binnenlandse markt. Het overige deel wordt geĆ«xporteerd naar landen zoals Bulgarije, ServiĆ« en Cyprus. Er worden vanzelfsprekend geen conventionele gewasbeschermingsmiddelen toegepast bij de teelt. In plaats daarvan maakt het bedrijf gebruik van nuttige insecten en natuurlijke plantenextracten om ziekten en plagen te bestrijden. 

"Veel consumenten op de Griekse markt beginnen een voorkeur voor biologische AGF te ontwikkelen en dan met name jonge gezinnen die er graag een gezonde levensstijl op na houden, waarin voeding natuurlijk een belangrijke rol speelt. Er is echter nog veel werk te verzetten om de traditionele Griekse consument hier bewust van te maken," aldus Yiannis. 


Voor meer informatie:
Yiannis Kaminogiannakis
Bioierapetra
Tel: +30 6937 477306
Fax: +30 2842031506
Email: info@bioierapetra.gr
www.bioierapetra.gr