Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maandag 18 juni:

Infoavond Agroforestry Vlaanderen bij bio-bedrijf De Zwaluw

Op maandag 18 juni organiseert het consortium Agroforestry Vlaanderen een informatieavond in Lovendegem. De avond zal gehouden worden op het biologisch gemengd bedrijf De Zwaluw.

Infoavond Agroforestry: Bomen voor veerkracht
18-06-2018, zaal Tempelhof, Tulpenstraat 11, Lovendegem

Maandag 18 juni 2018, zaal Tempelhof, Tulpenstraat 11, Lovendegem

Situering

In Vlaanderen is elke lap grond kostbaar, naast een hoge productiviteit zijn ook ecologische aspecten belangrijk. Bij agroforestry of boslandbouw wordt de teelt van houtige gewassen (bomen of struiken) doelbewust gecombineerd met die van landbouwgewassen of vee, om op die manier nieuwe producten en diensten te creëren, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak. Dit teeltsysteem is eigenlijk al eeuwen oud, maar is ook toepasbaar in de moderne landbouw. Mits een doordachte aanpak kan agroforestry de bedrijfsrendabiliteit verhogen en helpen om natuurlijke hulpbronnen te behouden en te beschermen, zowel op korte als op lange termijn.

Met deze infoavond mikken de organisatoren op alle geïnteresseerden om met dit teeltsysteem aan de slag te gaan of er eenvoudigweg kennis mee te maken. Voorafgaand aan de infoavond zijn we te gast op het landbouwbedrijf 'De Zwaluw'. Naast het toegepaste agroforestrysysteem van fruitbomen op weiland, zal er ook voldoende aandacht gaan naar verschillende afzetmogelijkheden. Zo verwerken ze zelf de melk van hun koeien in verschillende producten zoals yoghurt, platte kaas en hoeve-ijs, doen ze aan thuisverkoop en hebben ze een zelfoogsttuin met groenten.

Programma

16:45 uur - Onthaal – Zaal Tempelhof, Tulpenstraat 11, 9920 Lovendegem

17:00 uur - Terreinbezoek: agroforestrypercelen (fruitbomen in weilanden) van biologisch gemengd bedrijf 'De Zwaluw' (groenten, melk en vleesvee) – Verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem

18:15 uur - Broodjesmaaltijd

19:15 uur: Presentatie:
Wat is agroforestry en welke effecten kan je verwachten?

Toelichting VLAIO-project 'Agroforestry in Vlaanderen, kennisloket en dienstverlening'.

Subsidiemogelijkheden en juridische aspecten

20:20 uur: Napraten bij pot en pint

Inschrijven
Deelname is gratis maar inschrijven is wel verplicht tegen ten laatste maandag 11 juni. U kunt u inschrijven via de online inschrijfmodule of telefonisch op 051 27 33 85.

Voor meer informatie: Sander Van Daele, 0032 (0)92649055, [email protected].

Meer info over agroforestry en de projectwerking kan u ook vinden op de website www.agroforestryvlaanderen.be. Aangepast schoeisel voor het terreinbezoek is aanbevolen.

Klik hier voor de uitnodiging in pdf.
Publicatiedatum: