Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met fipronil vervuilde pluimveemest mag worden gemengd en verwerkt tot compost

Voor mestvoorraden, die laag verontreinigd zijn (lager dan 30 microgram fipronil in mest), is het onder voorwaarden tijdelijk toegestaan dat deze op één centrale locatie worden gehomogeniseerd met schone mest en verder worden verwerkt tot en gebruikt als compost. Dit zegt Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Deze aanpak is volgens haar in lijn met de geest van de verordening, omdat deze beoogt milieu, dier- en volksgezondheid te beschermen.

Dit proces zal plaatsvinden conform een door de NVWA goedgekeurd
hygiëneprotocol, waarmee de risico’s voor milieu worden geborgd en duidelijkheid wordt gegeven aan ondernemers, waaraan te voldoen. Gehomogeniseerde mest kan hierna alleen worden afgevoerd als met een bemonstering en analyse van een geaccrediteerd laboratorium is gebleken dat de gehalten fipronil en amitraz in de mest zich onder de detectielimieten bevinden, waarna de mest als categorie 2-materiaal gebruikt kan worden. Gehomogeniseerde mest waarin na dit proces alsnog gehalten boven de detectielimieten worden aangetroffen, moet alsnog worden verbrand.

De minister heeft ook besloten om de eerder gecommuniceerde normen voor fipronil en amitraz in pluimveemest te formaliseren door middel van een wijziging van de Regeling dierlijke producten.

Klik hier om de Kamerbrief te downloaden.

Publicatiedatum: