Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch: garantie voor kwaliteit?

De Biologische Velddag op donderdag 21 juni 2018 op de Broekemahoeve in Lelystad staat in het teken van kwaliteit. Bedrijven uit verschillende takken van de biologische sector, van mechanisatie tot veredeling, demonstreren deze dag hoe zij kwaliteit toevoegen aan de biologische keten. Het thema van de Biovelddag is dit jaar 'Kwaliteit smaakt naar meer'. Ruud Hendriks, schoolleider en leraar bodemkunde van de Warmonderhof, geeft op de Biovelddag een veldworkshop over het begrip kwaliteit. Ruud Hendriks stelt: "Het begint bij de bodem, de basis. In de veldworkshop gaan we in gesprek. Wat is kwaliteit? En hoe kunnen we dat in de marketing duidelijk inhoud geven?"

De biologische sector heeft afgelopen decennia een eenduidig imago opgebouwd: kwaliteit en diversiteit, smaakvolle en gezonde producten zonder chemie. Is dat nog voldoende? Kwaliteit heeft veel kanten: van smaak tot een onbeschadigd product met het juiste gewicht. Die kwaliteiten moeten in de marketing helder worden verwoord, ook om te voorkomen dat verwachtingen van consumenten worden geschaad. 'Smaakvoller' wordt bij biologische producten als een van de eerste genoemd, maar dat geldt niet meer voor alle producten. Nu de sector groeit, worden zaken als opbrengst en gemakkelijke verwerking steeds belangrijker. Het risico is dat hogere opbrengst ten koste gaat van de smaakkwaliteit van het product. Welk kwaliteitsaspect heb je als biologisch boer voor ogen? Een basisproduct met verwerkingsgemak, of een uitgesproken product met authentieke smaak?

Ruud Hendriks gaat het gesprek graag aan in de Veldworkshop: "Het is een soort natuurwet in landbouwsystemen dat wanneer het tonnage per hectare toeneemt, de hoeveelheid voedende stoffen per eenheid product daalt. Onze biologische teelt zit in het hoogproductieve segment. Echter, de teler met moderne hoogproductieve hybrides en een mineralenrijke bodem kan een product leveren dat qua voedende en smaakgevende stoffen laag scoort. De gangbare teler met een gematigde bemesting en smaakvolle rassen, kan beter scoren dan de bio teler die voor het maximum gaat. Vandaar dat bij smaakvergelijkingen biologisch niet altijd als voedingsrijker of smaakvoller aan te wijzen is. Gemiddeld zitten we goed, maar het speelveld is heel breed." Bezoekers aan de Biologische Velddag die mee willen discussiƫren over dit onderwerp zijn van harte welkom bij de veldworkshop 'Kwaliteit smaakt naar meer' om 15:30 uur op het Veldplein.


Bij toenemende bodemrijkdom toenemende groei. In het begin nemen inhoudsstoffen snel toe: meer secundaire metabolieten, de stoffen die smaak geven, voedend zijn of weerstand bevorderen. Bij rijke bodems stijgt de opbrengst en daalt de hoeveelheid secundaire metabolieten. Wanneer de bodemrijkdom zeer hoog is en bijvoorbeeld lichthoeveelheid de meest beperkende factor is, is de hoeveelheid secundaire metabolieten laag (Kirsten Brandt, 2006, naar N. Stamp, 2003).

Klik hier voor de plattegrond van de BioVelddag
Klik hier voor demo- en onderzoeksvelden BioVelddag
Klik hier voor programma veldworkshops en presentaties BioVelddag

Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10:00 uur (opgave via deze link)
Start Velddag: 14:00 uur met om 18:00 uur een traditionele steenoven maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren steenoven maaltijd a 19,50 euro: [email protected].
Klik hier voor het Ekoland katern en programma.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddag.nl
Publicatiedatum: