Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Race tegen de klok om alles op tijd uit de grond te krijgen"

'Te snelle' zomerbietjes

De eerste Nederlandse bietjes uit de volle grond van dit jaar zijn weer verkrijgbaar bij Odin. De Brabantse bietjes van vollegrondsteler Hans Eijkelenburg (Gemert) komen al vroeg uit de grond. Iets te vroeg eigenlijk. Hoe dat zit vertelt Hans graag zelf op de Odin-website.

Wat zijn zomerbietjes?
"Over het algemeen kleinere bietjes dan de winterbietjes met een iets mildere smaak. Zomerbietjes hebben vaak het loof er nog aan en worden dan ook wel bosbieten genoemd. De eerste zomerbietjes uit de volle grond smaken nog wat zachter en malser."

Een deel van de reeds geoogste zomerbietjes.

Hoe loopt het seizoen van de zomerbiet?
"Normaal gesproken van begin juni tot september. Door het extreem warme weer konden we ze echter als half mei uit de grond halen. Dit is uitzonderlijk vroeg. Dat hebben wij nog nooit meegemaakt. Het is veel te warm, waardoor de bietjes erg snel groeien. Te snel naar ons zin, maar we kunnen de weersomstandigheden niet veranderen."

Welke impact heeft het weer?
"Enorm veel. Ik merk de afgelopen tien jaar al duidelijk dat het klimaat aan het veranderen is. Elk jaar hebben we wel te maken met bepaalde extremen. Een extreem koude winter, dan weer extreem nat of droog en nu dan de enorme warmte vroeg in het seizoen. Het is een kwestie van geluk soms en dat voelt niet fijn. Op nog geen 20 kilometer afstand stond het laatst blank vanwege extreme regen. Als ons dat was overkomen, dan was het gedaan met de oogst... Extreme regen en warm weer zijn sowieso risicovol. De combinatie zorgt ervoor dat groenten snel gaan schimmelen. Voor iedereen die op het land staat om met de hand groenten als Chinese kool te oogsten is de hitte niet te doen. In deze warmte werken is best afzien. Soms moeten we er echt om 15:00 uur mee stoppen."

Welke maatregelen nemen jullie?
"Maatregelen die wij het ene jaar nemen, zijn het jaar erop al niet, meer van toepassing. Het verandert zo snel, dat we constant moeten veranderen. We hebben dit jaar al bewust minder gezaaid. En nog is het nu een race tegen de klok om met elkaar alles op tijd uit de grond te krijgen. Als we er niet op tijd bij zijn groeien bijvoorbeeld de bieten te groot en kunnen we een deel van de oogst weggooien."

Wat kun je verder doen?

"Het weer hebben we niet in de hand, maar zorgen voor sterke en weerbare gewassen kunnen we wel. Het blijft wel zorgelijk, maar wat kun je verder doen? In elk geval genieten van onze bietjes en kool waar veel van onze liefde in zit!"

Bron: Odin
Publicatiedatum: