Op de Biologische Velddag op 21 juni 2018 demonstreren mechanisatiebedrijven hun innovatieve machines en presenteren zaadbedrijven de nieuwste rassen. Op de velden van de proefboerderij Broekemahoeve in Lelystad kunnen bezoekers nieuwe grondbewerkingstechnieken en teelttechnieken met eigen ogen zien. Innovatie is een sleutelwoord dat terug komt in het gehele programma. Innovaties ontwikkelt door de boer verdienen dan ook zeker een plek op de Biovelddag. Maria van Boxtel presenteert dit jaar op het 'podium voor pioniers' de winnaars van de Ekoland Innovatieprjis 2018; Willem Dam en zijn zoon Tom. Deze pioniers delen enthousiast hun innovatieve aanpak.


"We hebben nu de perfecte strip-begrazing", glundert Willem Dam van de Ridammerhoeve. Hoe? Door de zelfrijdende afrastering die op Stadsboerderij Ridammerhoeve de geiten steeds vers gras voorschotelt. Het zelfrijdende hek bespaart arbeid, maar een groter voordeel is de goede voeropname en de smakelijkheid van het gras. "Het helpt om het grazen in goede banen te leiden. Je voorkomt dat ze door het gras gaan banjeren en de helft van het grasland 'onbruikbaar' wordt. Deze werkwijze is efficiƫnter, schoner en voorkomt bovendien wormbesmetting. Met de korte beweidingsperiode zien wij een snellere hergroei, en de grasopname verdubbelt", vertelt Willem. Zoon Tom bouwde mee en denkt dat het hek voor handige doe-het-zelvers vrij eenvoudig zelf is na te bouwen. "Ook toepasbaar voor koeien", lacht hij. Daarnaast innoveerde de Ridammerhoeve met een eigen hooidrogerij. "Smakelijk voer met een enorme stijging van de voedingswaarde: nu hebben we 951 VEM en 81 DVE in plaats van de 850 VEM en 68 DVE in ons vroegere kuilgras." Willem en Tom bouwden een eigen grasdrogerij naar Oostenrijks voorbeeld. "Geiten zijn ontzettend kieskeurige vreters. Dit vinden ze lekker, en dus hebben we gezondere geiten." Ook de lammeren vreten het gedroogde gras graag: "Al binnen een week na de geboorte."


Bezoekers van de Biologische Velddag kunnen inspiratie opdoen over deze en andere innovaties. Het hele programma is beschikbaar op www.biovelddag.nl.

Datum: donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm:10 uur (opgave via: www.agrifirm.nl/velddag)
Start Velddag: 14 uur met om 18 uur een Bourgondische maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Vooraf met korting reserveren BBQ maaltijd a 19,50 euro: biovelddag@destrandhoeve.nl

Voor meer informatie/aanmelden: www.biovelddag.nl