Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doorzettingsvermogen Canadees om bio in kas te telen wordt beloond

De focus van Origin Organic Farms, ook wel bekend als OriginO, ligt voor het komende seizoen op grotere volumes aan komkommers en paprika. Ook werkt het bedrijf dit seizoen aan het het ontwikkelen van een verbeterde bodem die de smaak beter uit laat komen. OriginO kenmerkt zichzelf door innovatie. 

"In 1997 zette ik een kas voor teelt op water op, waarmee ik me richtte op het telen van tomaten en komkommers," zegt directeur Raymond Wong. Een jaar later werd bij wijze van pilot een kas voor biologische teelt geïnstalleerd en in 2005 schakelde het bedrijf geheel over van conventionele naar biologische teelt. Daarmee kwam het bedrijf tegemoet aan de toenemende vraag vanuit de Noord-Amerikaanse consument naar biologisch AGF. "In 2006 werd ons team versterkt door onderdirecteur Keith Hammonds en in 2007 waren we een volledig biologisch teeltbedrijf."


Darren Bonnell van Oppy en Keith Hammonds en Raymond Wong van OriginO.

Meer focus nodig
"We waren een van de eerste telers in Canada die door middel van kassen biologische groenten produceerden. We kwamen er zodoende snel achter dat hier enorme uitdagingen bij komen kijken," zegt Wong. "We hadden 13 hectare voor biologische glastuinbouw, dat in British Columbia over drie verschillende locaties verspreid lag. We deden heel veel verschillende dingen tegelijkertijd. We hadden daarom meer focus nodig."

Raymond, Keith en de rest van het team van OriginO begon toen in te zien dat een overstap van vloeibare plantenvoeding naar vaste voedingsbronnen een sleutelrol speelde. Op deze manier kon het bedrijf zich in de sector onderscheiden qua smaak, maar kon ook een authentieke biologische teeltmethode worden aangehouden.


Biologische trostomaten

"We schaalden ons areaal terug van 13 hectare naar 2 hectare en teelden alleen maar biologische trostomaten. We concentreerden ons op voeding en de juiste teeltgrond. Ook herzagen we het gehele teeltproces," legt Wong uit. De teeltkas werd langzaam aan weer gevuld en kwam weer op volledige productie. "Vandaag de dag werken we met twee locaties in Delta en Langley in British Columbia." De teelt van lange komkommers en gele en rode paprika's vormen het grootste deel van het areaal. Ook wordt een kleiner volume aan trostomaten en specialiteiten geproduceerd.

Vanaf dit jaar onderzoekt OriginO eigen komkommerrassen. "We willen de volledige controle over dit gewas verkrijgen, van het zaad tot het eindproduct," zegt Wong. Verschil in smaak
Net als bij andere pioniers in de sector heeft OriginO veel uitdagingen moeten overbruggen. Wong is echter erg trots op waar zijn bedrijf nu staat. "Het is nog steeds niet makkelijk om te concurreren met telers in de VS en Mexico. De teeltkosten liggen in Canada een stuk hoger dan in de zuidelijkere delen van Noord-Amerika. Maar omdat onze groente is geteeld in een biologische omgeving, vallen de kwaliteit en smaak erg goed op. Je kunt het verschil in smaak echt proeven," zegt Wong in conclusie.


Biologische trostomaten gereed voor export.

De groenten van OriginO wordt in Canada en de VS gedistribueerd door Oppy. 

Voor meer informatie:
Raymond Wong
oorsprong
Tel: (+1) 604-940-3928
Publicatiedatum: