Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jacqueline Baar (Biomygreen):

"Chitine drukt aaltjespopulatie"

Met een natuurlijk product aaltjesschade in akkerbouwgewassen voorkomen. Dat kan volgens Jacqueline Baar, directeur van Biomygreen in Velp (Gelderland) Op basis van chitine ontwikkelde Biomygreen het middel BioMyPro-NemC, dat bestaat uit bewerkte chitine aangevuld met fulvinezuren. Het product is een bodemverbeteraar dat goed samen gaat met mycorrhizaschimmels en mag worden toegepast in de biologische teelt.

Chitine is volgens Jacqueline wereldwijd een veelvoorkomende stof. Het is de bouwstof van insecten en spinnen. In natuurgebieden komen veel insecten en spinnen voor, dus ook veel chitine. Een bodem die van nature veel chitine bevat, heeft een hoge weerbaarheid en dan ook weinig aaltjes. Akkerbouwpercelen bevatten over het algemeen weinig insecten en spinnen. Toedienen van chitine is dan ook een natuurlijke aanvulling.


Een uienperceel behandeld met BioMyPro-NemC.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat toedienen van chitine aan de bodem leidt tot minder aaltjes en ziekteverwekkende schimmels in de bodem en dat het de groei van het gewas bevordert. Biomygreen ziet een vergelijkbare werking van BioMyPro-NemC.

De werking van chitine is wetenschappelijk onderzocht. Toedienen van chitine aan de bodem leidt volgens onderzoekers tot het stimuleren van micro-organismen, die de eieren van de aaltjes aantasten. Ook verandert chitine het bodemmilieu waardoor het toxisch wordt voor nematoden. Jacqueline ziet BioMyPro-NemC als een alternatief voor chemische nematiciden als Vydate of Nemathorin.

Een proefveld met zaaiuien in 2017 leverde na toediening met BioMyPro-NemC een bijna 5% hogere netto uien opbrengst dan het onbehandelde deel. De proef is aangelegd op kleigrond in Dreischor (Zeeland). Volgens teler Coen van den Hoek heeft het proefveld een licht aantoonbare besmetting met aaltjes. Aaltjesbesmetting is een toenemend probleem in Nederland. De standaard behandeling met Vydate helpt wel om gewasschade te beperken, maar verlaagt de besmetting niet, en het verlamt de aaltjes, maar doodt ze niet. Voor de proef is BioMyPro-NemC over de bouwvoor gespoten en met de zaaibedbereiding ingewerkt. De combinatie BioMyPro-NemC met mycorrhizaschimmels leverde in 2017 een 8% hogere opbrengst dan onbehandeld. Naar aanleiding van de proefresultaten, waarbij ook de aaltjespopulatie verminderde, past Coen BioMyPro-NemC ook op praktijkpercelen toe. Dit past hij zowel voorafgaand aan de teelt als tijdens de teelt nogmaals toe. De teler verwacht wel een paar rotaties nodig te hebben om de aaltjespopulatie terug te brengen tot een gezond evenwicht in de bodem.

Voor meer informatie: milan@biomygreen.com en www.biomygreen.com
Publicatiedatum: