Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een must voor fans van bio-groenten"

De Kollebloem in een boek

De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse is een biologisch tuinbouwbedrijf, waar men bij Antoine De Paepe en Leen Verwimp al meer dan 30 jaar terecht kan voor streekeigen bio-dynamische en seizoensgebonden groenten. De band tussen producent en consument staat daarbij centraal, liefst zo lokaal mogelijk. Sinds 1985 bouwen zij aan de weg, sinds 2012 bijgestaan door 2 jonge opvolgers: Manuel en Ruben.Tijd voor een boek over en door De Kollebloem

Antoine en Leen vertellen in het boek over hoe het allemaal begon. Over pionier zijn in de biologische landbouw in Vlaanderen. Van familiebedrijf ging de Kollebloem over naar een coöperatie met steeds meer inbreng van anderen. Anno 2018 maakt het bedrijf deel uit van cvba de Vroente, samen met 2 andere boerderijen. Heel bewust wordt de afzet kleinschalig gehouden en kiest de Kollebloem voor directe afzet. Wekelijks worden groentenpakketten geleverd aan zo'n 220 klanten in de regio Herzele, Zottegem, Aalst, Geraardsbergen, Ninove, Oosterzele en Merelbeke. Sinds een jaar is er ook verkoop in de Lousbergmarkt in Gent.

In het boek maakt men niet alleen kennis met de mensen op de Kollebloem, maar ook met de groenten. De seizoenen vormen daarbij de rode draad: het enthousiasme van de zomer, de oogst in de herfst, de rust en stilte van de winter en het nieuwe leven in de lente. Er zijn ook tips en recepten om creatief van al dat lekkers te kunnen genieten. Enkele Oost-Vlaamse restaurants waar de bio-groenten van De Kollebloem geleverd worden, werken mee en laten in hun potten kijken.

Een deel van de tekst is gewijd aan de toekomst waar men op de Kollebloem naar uitkijkt: de grond vrijkopen, het neutraliseren van privébezit. Leen en Antoine geven de jonge boeren de kans om de Kollebloem waardig over te nemen door de gronden met schenkgeld onder te brengen in een stichting. Tot het einde der tijden zal deze vrijgekochte grond voor bio-dynamische landbouw gebruikt worden.

6.500 euro nodig voor het boek

Het team heeft 6.500 euro nodig om een eerste lading boeken te drukken. Steunen kan nog tot 15 juni.

Voor meer informatie: De Kollebloem
Publicatiedatum: