Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nu ook Weesper roomijs bij De Groene Griffioen

Weesper Graskaas later vanwege natte en koude voorjaar

Met deze temperaturen denk je vooral aan een lekker koud ijsje en zou je bijna vergeten dat het voorjaar nat en koud was. Bij biologische boerderij De Groene Griffioen kun je nu terecht voor roomijsjes gemaakt met de melk van de eigen koeien en door het natte en koude voorjaar zijn de graskazen dit jaar laat.

Graskaas

Dit jaar gingen de koeien van biologische boerderij De Groene Griffioen vrij laat naar buiten. Op 21 april vond de zogenoemde koeiendans plaats. Door het koude en natte voorjaar was het eerder nog te nat in de wei en stond er ook niet genoeg gras. De melkproductie schiet omhoog van het verse lente gras en niet alleen de hoeveelheid maar ook de samenstelling van de melk verandert door weidegang. Als van die melk kaas wordt gemaakt, krijg je graskaas. Dus kaas van melk van het eerst lentegras. Na de eerste weidedagen hebben we volop kaas gemaakt en die kazen hebben nu lang genoeg gerijpt.


Graskaas is een seizoensproduct en is slechts een paar weken tot paar maanden verkrijgbaar. Uiteraard lopen de koeien van het voorjaar tot het najaar buiten en eten ze gras. Toch krijgen alleen de eerste kazen na de eerste weidegang het stempel 'graskaas'. Kaas die gemaakt is van grasgevoerde koeien bevat over het algemeen meer onverzadigde vetten, caroteen en stoffen die cholesterolverlagend werken, vorming van spiercellen bevorderen en groei van vetcellen remmen.

De graskazen van De Groene Griffioen hebben zo'n 5 weken gerijpt. Daarnaast is de kaas van de Groene Griffioen bijzonder door de natuurkorst, het ras koeien, de verse verwerking (direct als de koeien gemolken zijn). Bewust, biologisch lekker en lokaal.

Wendela snijdt de graskaas aan.

Roomijs

Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen nu ook een ijsje halen bij de biologische boerderij. Bakjes met 2 bolletjes in de smaken yoghurt, chocola en natuurlijk het echte roomijs 'fiordilatte'. IJsmaker Massimo in Amsterdam maakt de ijsjes op ambachtelijke wijze met de biologische melk en yoghurt van de Weesper boerderij.

De koeien staan inmiddels dag en nacht buiten en komen alleen nog maar naar binnen om gemolken te worden. Ook het jongvee staat voor het grootste gedeelte buiten. Rondom de boerderijwinkel, op de dijk bij het Muiderslot en bij ons in de polder.

De graskaas en ijsjes zijn te koop in de boerderijwinkel aan de Lange Muiderweg 18a in Weesp en geopend op vrijdagmiddag van 15:00-18:00 uur, zaterdag van 10:00-16:00 uur en op dinsdagochtend van 10:00-12:00 uur. Daarnaast is onze kaas te verkrijgen bij diverse winkels, restaurants en cateraars in de regio.

Voor meer informatie: www.degroenegriffioen.nl
Publicatiedatum: