Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praktische tips om problemen te voorkomen

Melkkoe ervaart bij 23°C al hittestress

Bij een buitentemperatuur van 23°C en een hoge luchtvochtigheid (70%) heeft een koe al last van hittestress. Hittestress heeft invloed op de activiteit, melkproductie en gezondheid van koeien. Met deze tips bent u de problemen voor.

Tijdens hittestress vreten de koeien minder. Dit kan leiden tot energietekort en pensverzuring, verminderde weerstand en vruchtbaarheid en problemen met klauwen en uiergezondheid. Ook de droogstaande koeien hebben last van hittestress. Bij droogstaande koeien leidt dit tot een lagere productie in de volgende lactatie. Het verhindert een optimale regeneratie van het uierweefsel. Tijdens een hittestressperiode daalt de drogestof opname. Hierdoor stijgt het risico op stofwisselingsziektes rond het afkalven. Bij jongvee kan hittestress zorgen voor groeivertraging.

Enkele praktische tips tijdens warme dagen:

  • Weid de koeien bij warm weer bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds na het melken. Op hele warme dagen is het verstandig de koeien 's nachts te weiden. Houd regelmaat in het voeren en beweiden, zorg voor vaste tijden.
  • Een koe voert warmte af via huid en ademhaling. Zorg in de stal voor voldoende luchtbeweging eventueel via extra ventilatoren en/of het openen van zijwanden of gordijnen.
  • Zorg voor schoon drinkwater. De vochtbehoefte van de koe neemt in een hittestressperiode toe van 100 naar 200 liter. Toegankelijke, schone drinkbakken met fris water verbeteren de vochtopname.
  • Stimuleer de ruwvoeropname. Voer vaker per dag en/of ga 's avonds voeren. Vermijdt voeren op de warmste momenten van de dag, accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.
  • Voorkom broei aan het voerhek. Broei betekent een sterke afname van voederwaarde en smakelijkheid.
  • Werk proactief en verhoog de buffercapaciteit van uw koeien door het voeren van buffers (Reudink Vitaspor Buffer) gedurende de zomerperiode. Dit stabiliseert de pens-pH. Verhoog de dosering in geval van hittestress naar 200 gram/koe/dag en houd de verhoogde dosis aan tot één week na de hittestressperiode.
  • Voer consequent mineralen (Reudink Vitaspor Balans) voor ondersteuning van de weerstand en extra verhoging van de buffercapaciteit.
  • Koeien vreten minder, dus zorg voor hogere energiedichtheid per kg droge stof. Biedt goed verteerbaar ruwvoer aan.
  • Verlaag de maximale krachtvoergift met 1 kilogram/koe/dag om het risico op pensverzuring te verminderen. Eventueel samenstelling aanpassen naar meer bestendig zetmeel en bestendig eiwit.

Natriumbicarbonaat zorgt bij hittestress voor een stabielere pens-pH. Het werkt alleen zeer kort na opname. Met Reudink Vitaspor Buffer heeft u een mengsel van verschillende producten, waaronder gisten, met een langere werking voor een gezonde pens-pH.

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu
Publicatiedatum: