Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse overheid zet biologische sector in de wacht

De Noorse overheid heeft de plannen voor het agrarisch akkoord voor dit jaar bekendgemaakt. 

"Uit dit akkoord blijkt dat investeringen in de Noorse biologische sector worden opgeschort," vertelt Børre Solberg, directeur bij Ecological Norway. "Dit betekent een toename in de import van biologische voeding. We zien dit niet als een positieve ontwikkeling," liet Solberg weten, verwijzend naar het ontwikkelingsplan van de Zweedse overheid. 

De Zweden zijn beter

"De Zweedse autoriteiten hebben aangetoond dat door gericht samen te werken met belanghebbenden binnen de keten, we de biologische sector kunnen laten groeien," vertelt Solberg. De overheid heeft hier gezien hoeveel potentieel de markt heeft en wat de voordelen van biologische producten zijn voor het milieu. Dit heeft bijgedragen aan het ontwikkelingsplan, waarin staat dat het biologische areaal, dat nu 18% is in 2030 moet zijn gegroeid naar 30%.

Het doel is dat de consumptie van biologische voeding ook gaat toenemen, van nu 35% tot 69% in 2030. Belanghebbenden worden bij de plannen betrokken om ervoor te zorgen dat hun producten hun weg vinden van de teler en boer naar de consument. 

Marktmogelijkheden verliezen

Terwijl de Zweedse overheid zijn voordeel doet met de marktmogelijkheden van de biologische markt, heeft de Noorse overheid de sector in de wacht gezet. Ondanks de sterke groei in de verkoop van biologische voeding - een groei van 125% in de laatste vijf jaar - heeft de overheid de maatregelen die de biologische productie in Noorwegen moeten versterken verder uitgesteld. Dit betekent dat veel marktmogelijkheden verloren zullen gaan. 

Vertrouwen in de Storting

"De maatregelen van de overheid laten zien dat ze niet bereid zijn om veel werk in de sector te steken. We moeten nu afwachten en hopen dat de Storting (de wetgevende macht in Noorwegen) meer wil doen om de Noorse biologische sector verder te laten bloeien. 

De nieuwe strategie voor de biologische productie en consumptie moet nog gepresenteerd worden aan de Storting, samen met de resultaten van de agrarische onderhandelingen van dit jaar. 

Bron: Oikos 
Publicatiedatum: