Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische eieren: Duitse producenten gezocht

Duitsland doet het goed als het gaat om biologische eieren. De vraag naar biologische eieren kan vrijwel volledig gedekt worden door de binnenlandse productie. Aangezien de vraag verder toeneemt, zoeken retailers steeds weer naar nieuwe biologische legkippenhouders.

Familiebedrijf met 6.000 hennen

Naturland-adviseur Thomas Neumaier legt uit dat agrariërs ook met kleine partijen met biologische legkippenhouding kunnen starten. In het zuiden van Duitsland is er reeds een bedrijf waar men als familie goed van kan leven: 6.000 legkippen telt dit bedrijf. Daarbij worden de eieren aan een pakstation geleverd. Wanneer men een goed lopende direct marketing heeft opgebouwd, kan een familiebedrijf van 2.000-3.000 leghennen leven.

Oostenrijk: eierproducenten die bereid zijn over te stappen zouden af moeten wachten

In Oostenrijk worden er bijna 800.000 bio-leghennen gehouden. Onlangs stegen zowel de vraag alsook het aanbod. Rond kerst en Pasen kan de vraag volgens 'EZG Frischei' momenteel niet met Oostenrijkse bio-eieren gedekt worden. Maar dit is momenteel ook wenselijk, aangezien er in de zomermaanden te veel overschotten aan binnenlandse bio-eieren zijn. De dekkingsbijdragen zijn momenteel bij een producentenprijs van 20–23 cent per ei niet tevredenstellend; de productiekosten en de uitgaven aan bio-voeder zijn bovendien te hoog. Geïnteresseerden zouden af moeten wachten, raadt bio-adviseurManuel Böhm aan. Momenteel is niet duidelijk hoe de markt zich zal ontwikkelen. Tot dan heeft de markt alleen in uitzonderingsgevallen extra producenten nodig.

Bron: Landwirt
Publicatiedatum: