Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorjaar warm genoeg voor paksoi van buiten

Udea heeft een artikel gepubliceerd over biologisch paksoi. Paksoi is een apart geval onder de bladgroenten aangezien het in tegenstelling tot andere bladgewassen niet zo goed tegen kou en de nog korte daglengtes kan. Dit keer is het voorjaar warm genoeg voor de groente. De groenten worden geteeld op Hoeve De Haverkamp, een bio-groententeeltbedrijf dat gevestigd is in een oude boerderij op het prachtige oude Landgoed De Bannink.

Paksoi van buiten
De eerste groenten die in het voorjaar buiten in de volle grond worden geoogst, zijn de bladgewassen. Deze groeien relatief snel in tegenstelling tot wortel-, knol- en vruchtgewassen en kunnen meestal ook tegen de nog wat lagere temperaturen. Paksoi is een geval apart onder de bladgroenten. Het is, net als bijvoorbeeld spinazie en sla, een snelgroeiend gewas dat al zes weken na het planten geoogst kan worden. Maar in tegenstelling tot de andere bladgewassen kan paksoi niet zo goed tegen kou en de nog korte daglengtes. Met een beetje geluk is het voorjaar warm genoeg. En laat dat nu het geval zijn.

Behalve een aangename temperatuur is ook een ruime mate van voeding en vocht een voorwaarde om succesvol paksoi te telen. Wordt aan deze voorwaarden niet voldaan, dan gaat de plant schieten. De tuinder hoeft dan gelukkig geen dekking te zoeken, maar is in het geheel niet blij met schietende paksoi. Schieten betekent dat de plant voortijdig gaat bloeien. Dit gaat heel snel: de ene week zien de planten er veelbelovend uit, de week erna zijn er bloeistengels zichtbaar van wel dertig centimeter lang. Gelukkig zijn deze ook eetbaar, maar paksoi wordt natuurlijk geteeld voor de mooie bladstengels. En die stoppen helaas met groeien zodra de plant gaat bloeien. En bloeiende paksoi is minder welkom in de handel.

Naast de gevoeligheid voor temperatuur, voeding en water heeft paksoi ook nogal eens te maken met belagers. Zijn afkomst, namelijk de kruisbloemenfamilie ofwel de kolenfamilie, maakt 'm extra kwetsbaar. Duiven houden graag van koolgewassen en vreten de planten kort tot aan het hart van de plant. Hiervan herstellen lukt haast niet, ook een reden voor de plant om in de stress te schieten en te gaan bloeien. Afdekken met acryldoek of met netten is dan een oplossing. Dan is er nog de onder tuinders beruchte aardvlo. Dit kleine springbeestje perforeert het donkergroene blad met tientallen kleine gaatjes. Mooi om te zien als je het blad tegen het licht houdt maar minder mooi voor een kwalitatief goede oogst. Zeker als er een warme en droge periode is, kan de aardvlo toeslaan.

Gelukkig heeft de paksoi in de Vitatas alle bedreigingen overleefd. De groente bevat veel vocht maar verrassend genoeg ook relatief veel vitamine C. De beste methode om deze te behouden en de groente lekker knapperig te houden, is kort roerbakken in wat olie. Voeg eerst de in stukjes gesneden steel toe, op het laatst de in reepjes gesneden bladeren tot deze wat geslonken zijn. Lekker in Aziatische gerechten.

Hoeve De Haverkamp

Hoeve De Haverkamp, een biologisch groententeeltbedrijf, is gevestigd in een oude boerderij op het prachtige oude Landgoed De Bannink. Naast gangbare groenten als ijsbergsla, paksoi, raapstelen en sperziebonen telen eigenaars Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink een aantal oude groentenrassen zoals aardperen, oude sperziebonen en Sallandse piepers. Hun trots is de kruidentuin met onder andere verschillende muntsoorten (zoals de heftige 'King'-pepermunt), mierikswortel, bonenkruid, koriander, basilicum, tijm, oregano en diverse saliesoorten.

Bron: Udea
Publicatiedatum: