Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knopkruid onder het mes

Knopkruid is op veel biologische groentenbedrijven onkruid nummer één. In een eenjarig onderzoeksproject konden UGent, Inagro en ILVO knopkruid in Vlaanderen in beeld brengen en curatieve ingrepen nader onderzoeken. De resultaten zijn verzameld in een eindrapport.

De belangrijkste resultaten zijn hieronder weergegeven. De resultaten zijn gebaseerd op bemonstering van meer dan vijftig biologische percelen en de analyse van de verzamelde knopkruiden.


Op basis hiervan zijn een aantal interessante maatregelen en adviezen voortgekomen:
  • Beredeneer het gebruik van kerend bewerken. Ploegen is nuttig na een erg vervuilde teelt. Indien knopkruid succesvol onder controle gehouden is, is een niet-kerende bewerking aangewezen om de bestaande gewenste situatie te behouden.
  • Zorg zoveel mogelijk voor gewenste begroeiing gedurende het ganse knopkruidseizoen (15 maart - 15 november) en kies maximaal voor zwaar dekkende, competitieve gewassen en groenbemesters. Teel liever geen weinig competitieve gewassen op percelen met zware knopkruiddruk. Implementeer in dergelijke gevallen tijdelijk grasklaver: 2 jaar tijdelijk grasland zet problemen met knopkruid terug dankzij de beperkte langlevendheid van de zaden.
  • Een hoge P-toestand in de bodem werkt de symbiose tussen het gewas en de micro-organismen in de wortelomgeving tegen en is gunstig voor een vlotte kieming, groei en reproductie van knopkruid. Streef naar een aangepaste bemesting.

Voor meer informatie:

Artikel: Knopkruid onder het mes

Eindverslag: Knopkruid brongericht aanpakken op biologisch groentenbedrijven

Presentatie: Knopkruid brongericht aanpakken op biologische groentenbedrijven

Contact: Karel Dewaele, Inagro

Bron: CCBT
Publicatiedatum: