Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
42% van de wortelen in Deense winkels is biologisch

Denemarken: worteltelers nog aarzelend over bio-wortelen

Er zijn nog steeds mensen die geen biologische wortelen willen eten en daarom telen meerdere worteltelers de conventionele variant. Toch is biologische landbouw wel populair in Denemarken. Volgens de laatste cijfers van de Økologisk Landsforening is 42 procent van alle wortelen in de groentenafdelingen van de Deense supermarkten biologisch.

In één van de regio's waar de meeste wortelen worden geteeld – de ingedijkte Lammefjord in Odsherred, vlakbij Holbæk – heeft de biologische wortel nog een lange weg te gaan. In de Lammefjord wordt jaarlijks 800 miljoen wortelen geoogst, waarvan op dit moment nog maar 48 miljoen biologisch geteeld zijn. De eerste biologische wortelen doken hier pas vorig jaar op en tot nu toe zijn ze goed voor slechts zes procent van de omzet. Boje Skytte is een van de boeren die zich op biologische landbouw richt. Toch moet hij ook conventionele producten telen. "Er zijn nog steeds klanten die graag de conventionele groenten kopen. Daarom is slechts 25 procent van onze producten biologisch, de rest is nog conventioneel", vertelt hij.

Veel vraag naar biologische producten

Boje Skytte denkt dat biologische landbouw de toekomst heeft. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om altijd biologische alternatieven te kiezen. Die zijn vaak nog te duur. "Veel openbare instellingen krijgen het dringende verzoek biologische producten te kopen, maar hebben er gewoonweg het geld niet voor. Dan gaan ze dus weer terug naar het conventionele product." Daarnaast vindt Skytte het jammer dat niet meer jonge boeren het voortouw nemen in de biologische wortelteelt. "Ik vind het irritant dat iemand van mijn leeftijd het voortouw moet nemen in de biologische teelt. Ik had het logischer gevonden dat jongeren dat zouden doen. Maar de jonge boeren kunnen waarschijnlijk de gevolgen niet goed overzien," denkt hij.

Henrik Hindborg, directeur Marketing van de Økologisk Landsforening, denkt dat de Deense landbouw zich zeker in de toekomst op het eco-keurmerk zal richten, omdat de consument dat nu eenmaal wil. "Voor de teler is het belangrijk te weten hoe de consument erin staat. En we zien dat ze bewegen in de richting van meer biologische producten. Twee jaar geleden was een derde deel van de wortelen die we verkochten, biologisch. Volgend jaar zal dat ongeveer de helft zijn", voorspelt hij.

De Lammefjord is goed op weg

De biologische wortelen zijn in opmars. Daarom roepen organisaties Landbrug & Fødevarer en de Økologisk Landsforening de conventionele teler op om de consument te volgen. "Nu bijna de helft van de verkochte wortelen biologisch is, is dat een duidelijk signaal van de consument. En dat is in mijn ogen relevant – ook voor de telers die met de productie van Lammefjordswortelen ook die markt willen bedienen", zegt directeur biologische producten Kirsten Lund Jensen. Die realiteit is nu ook voor de Lammefjord aanleiding om mee te gaan in die ontwikkeling.

Peter Thane, directeur van Gulerodsgruppen A/S, hoopt ook dat meer boeren het goede voorbeeld van de eerste biologische worteltelers in het gebied zullen volgen. "Op dit moment hebben we drie telers die biologische wortelen produceren, ongeveer zes procent van onze omzet. Wij stellen ons ten doel datgene te leveren waar de consument om vraagt. Ik denk dat de komende jaren de helft van onze wortelen biologisch zullen zijn."

Bron: www.dr.dk
Publicatiedatum: