Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister Schouten stuurt evaluatierapport naar Tweede Kamer

'Skal moet huidige methodiek voor risicogebaseerd toezicht verder ontwikkelen'

Biocontrole organisatie Skal zou meer aandacht moeten besteden aan de effectiviteit van de samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook wordt Skal geadviseerd om de huidige methodiek voor risicogebaseerd toezicht door te ontwikkelen. Dat staat in de Evaluatie Skal Biocontrole die door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de Tweede Kamer gestuurd is.

Op grond van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007 is Skal belast met het toezicht op biologische productiemethoden in de landbouw en de uitvoering van de registratie van marktdeelnemers die biologische producten produceren, verwerken of opslaan. Naast dit toezicht op landbouwproducten valt ook de controle op de biologische productie van dierlijke producten en diervoeders onder de taken van Skal.

Onderzoek Kwinkgroep

De Kwinkgroep heeft onderzoek gedaan naar de kosten, de taakuitvoering en de resultaten van Skal en of Skal daarmee bijdraagt aan de aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Daarnaast hebben de onderzoekers gereflecteerd op het functioneren van Skal vanuit het achterliggende doel van de Europese verordening: eerlijke handel en consumentenvertrouwen. Daarbij is tevens bezien in hoeverre Skal als controlerende autoriteit de sterke groei in de biologische sector kan bijbenen, met name op het gebied van deskundigheid en de organisatie van het eigen werk.

Samenwerking met NVWA

De onderzoekers concluderen dat Skal op wettelijk voorgeschreven en kwalitatief voldoende wijze uitvoering geeft aan certificatie en toezicht en daarmee de goede aanduiding van producten afkomstig van de biologische productiemethode bevordert. De Kwinkgroep vindt het aannemelijk dat de doelmatigheid in de uitvoering van de wettelijke taken door Skal gedurende de evaluatieperiode is verbeterd. Skal groeit ook mee met de snelle groei van de biologische sector. Verder opereert Skal onafhankelijk en transparant en handelt over het algemeen zorgvuldig. Wel wordt gesteld dat Skal meer aandacht moet besteden aan de effectiviteit van de samenwerking met de NVWA. Het interventiebeleid moet verder worden ontwikkeld middels het beter benutten van de beschikbare handhavings- en sanctiemogelijkheden en een effectievere samenwerking met de NVWA-IOD. Skal en de NVWA hebben afgesproken binnenkort hierover met elkaar in overleg te gaan.

Risicogebaseerd toezicht

Ook wordt Skal geadviseerd om de huidige methodiek voor risicogebaseerd toezicht door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van eigen en externe data en het tegelijkertijd stimuleren van risicoanalyses bij bedrijven, zodat Skal zich meer op monitoring in combinatie met gerichte inspecties kan richten.

Zie voor meer informatie het rapport Evaluatie Skal Biocontrole op de site van het Ministerie van LNV.

Bron: Ministerie van LNV via FoodHolland


Publicatiedatum: