Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toockies: geen massaproductie, maar handgemaakt en traceerbaar

Toockies is een fair trade project dat inmiddels al meer dan 800 vrouwen in India de mogelijkheid biedt een vaardigheid te leren om een eerlijk inkomen te verdienen. Toockies zijn handgemaakte doekjes van rauw bio-katoen en jute: schuurdoekjes, een zachte scrubhandschoen, en een wasdoekje. Naast het fair trade project, zijn deze producten ook biologisch, composteerbaar en traceerbaar. Vanaf nu zijn de Toockies ook verkrijgbaar bij Amanvida.

Op de website van Amanvida staat de volgende toelichting over het project:

Eerlijke kansen voor mannen en vrouwen zijn er niet in vele delen van India. Zo ook in Nababpur, waar vrouwen vaak genoodzaakt zijn om zich tot de prostitutie te wenden of om een van hun kinderen aan de Indiase bedelindustrie over te geven. Ze worden tot het uiterste gedwongen om in hun levensonderhoud en dat van hun familie te voorzien. Projecten zoals Toockies bieden deze vrouwen de kans hieraan te ontsnappen en een vaardigheid te ontwikkelen om een eerlijk loon te verdienen.

Toockies helpt vrouwen in Nababpur aan een eerlijk inkomen en zo veel meer. Dankzij Toockies kunnen zo genieten van humane rechten die in het Westen al bijna voor de hand liggend zijn geworden: vrijheid, onafhankelijkheid, flexibiliteit. Ze beslissen zelf waar, hoeveel en wanneer ze werken en worden er eerlijk en menswaardig voor verloond.


Voor het bestaan van Toockies werken 2 vrouwen nauw samen: de Amerikaanse Anna Marie Stauss heeft haar droom voor dit project kunnen realiseren met de hulp van de Indiase Jaya Basu. Sinds de start van het fair trade project hebben Anna Marie en Jaya al 800 Indiase vrouwen eerlijk werk kunnen geven.


De vrouwen worden opgeleid in het lokale gemeenschapscentrum van Nababpur. Daar leren ze de patronen te breien en te haken. Het werk kunnen ze daar of thuis verrichten – wat ze willen. Het centrum voorziet de werkmaterialen en daar leveren ze ook dagelijks de afgewerkte producten af.


Met het idee de vrouwen een stem te geven, leert elke vrouw ook haar eigen naam te schrijven in het centrum, die handgeschreven terug te vinden zijn op elk product. Wie heeft deze Toockie gemaakt? Sabera Bibi, Bulti Saha, Tahiron Bibi… ? Op de website van Toockie kan iedereen de naam ingeven en haar foto terugvinden.

Amanvida biedt 3 producten van Toockies aan:

#1 Natuurlijke schuurdoekjes van jute en bio-katoen
  • Ze schuren potten en pannen
  • Handig voor het proper maken van groenten, zoals aardappelen of champignons
  • Na gebruik zijn ze een natuurlijk meshdoek voor je planten of leg je ze op de composthoop

#2 Een zachte scrubhandschoen
  • Voor milde peeling of dry brushing
  • Zonder microplastics, in tegenstelling tot veel reguliere body scrubmiddelen
  • Ook volledig composteerbaar en traceerbaar, zoals de andere producten van Toockies

#3 Wasdoekje
  • Met gegroefd breipatroon voor diepere peeling
  • Droog of nat te gebruiken
  • Artisanaal, handgemaakt door 1 van 800 Indische vrouwen verbonden aan het Toockies Fair trade Project
Publicatiedatum: