Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Polderhoen heel geschikt voor de bio-werkwijze"

Bart Kok verwacht toename prijsverschil tussen bio en gangbaar

Tholen – Pasen betekende ook dit jaar topdrukte bij Polderhoenhof in Lelystad. "Eigenlijk is het de laatste jaren drukker rond Pasen dan in aanloop naar Kerst", vertelt bio-pluimveehouder Bart Kok. Hij is sinds 2005 officieel werkzaam bij het bedrijf van zijn vader en is zit vanaf 2007 in de maatschap. Voor hem was al van jongs af aan duidelijk dat hij dit wilde. "Ik heb mijn ouders wat dat betreft niet lang in spanning gehouden. Het zit in je of niet." Sjoerd Kok, de vader van Bart, kocht het bedrijf begin jaren negentig. Het bedrijf bestond toen pas twee jaar. Inmiddels houden ze op Polderhoenhof zo'n 33.000 kippen. "Er gaan er 6.000 in de week weg. Het merendeel daarvan komt bij de slager en in de natuurvoedingswinkels te liggen."


Bart Kok met naast en achter hem een deel van de kippenschuren.

Speciaal ras

Sinds 2005 houden ze de Polderhoen op het bedrijf. Een speciaal ras, meent Bart. "Dit is een langzaam groeiend en sterk ras. Daardoor is het heel geschikt voor de biologische werkwijze. Het is een Franse kop, om exact te zijn de Hubbard JA757. Wij zijn pioniers met dit ras in Nederland. De kip weegt na 11 weken tussen de 2,5 en 3 kilogram. Ze kunnen tot 5 kilogram zwaar worden. Sinds we met de Polderhoen werken regelen we de afzet via Scheria. Het is heel fijn samenwerken met hen. Wij produceren op basis van de vraag vanuit de markt. Daarin kunnen we geleidelijk aan meegroeien."Bij Polderhoenhof doen ze ook aan huisverkoop. "Op zaterdag slachten we zelf en dit vlees verkopen we op ons eigen bedrijf. Ook bij 'buurman' De Stek kunnen consumenten op zaterdag terecht. Hierdoor kunnen ze een rondje boodschappen doen bij de boer."

Verspreid over het terrein aan de Mercuriusweg staan in totaal 26 stallen. Het bedrijf is volgens Bart echt gebouwd op de biologische werkwijze. "In de uitloop staat luzerne en fruitbomen. We blijven de stallen en dergelijke vernieuwen. Eigenlijk ben je als pluimveehouder nooit klaar. Binnenkort nemen we nieuwe stallen in gebruik. Hierin komen geen drinktorens, het wordt een lijn. We hebben in de praktijk gemerkt dat dit net wat handiger werkt."Regulier geen optie

Als voorbereiding op zijn werkzaamheden binnen het bedrijf heeft Bart tijdens zijn studie diverse stages gelopen. "Al deze stages vonden plaats bij verschillende biologische bedrijven. Een bewuste keuze: op een gangbaar bedrijf ben je voor mijn gevoel meer aan het managen dan aan het 'boeren'. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit op een regulier bedrijf zal gaan werken." Wel baalt Bart van het grote prijsverschil tussen biologische en gangbare kip. "Dit komt vooral door het voer en ik verwacht dat het prijsverschil alleen maar groter zal worden in de toekomst, zolang de gangbare kip niet duurder wordt. De vraag naar biologisch voer is de laatste tijd enorm gestegen vanwege de vele biologische legkippen die er bij zijn gekomen."Voor meer informatie:

Bart Kok
Polderhoenhof
Mercuriusweg 6
8211 AV Lelystad
0320 244162
[email protected]
www.polderhoenbestellen.nl