Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-graanprijzen sinds 2007 niet meer zo hoog geweest

Biologisch Nederlands graan blijft hot

Agrifirm betaalt leveranciers in de biologische graanpool € 335,00 per ton voor EKO haver. De basisprijs van EKO baktarwe bedraagt € 364,50 per ton. Vergeleken met vorig jaar is dit een plus van 5 tot 8%.

De prijs van € 364,50 per ton voor baktarwe is €25,72 hoger dan vorig jaar. Dit door toenemende vraag naar Nederlands EKO tarwe en het afnemende aanbod. Met de toeslagen voor de kwaliteit, tot € 47 per ton, heeft de beste biologische baktarwe dit jaar € 411,50 per ton opgeleverd. Hoewel de eiwitgehaltes wat lager waren, kon een groot gedeelte toch worden afgezet als baktarwe. De kwaliteit van haver was goed en alle haver is in het humane circuit terechtgekomen.

Ledenvoordeel

Naast de bovengenoemde prijzen ontvangen leden van Agrifirm een Ledenvoordeel van € 4,50 per ton voor alle geleverde biologische granen.Ontwikkelingen biologische markt

De ontwikkelingen in de biologische graanmarkt hebben een positief effect op de prijs. Gunstig is dat er steeds meer vraag komt naar in Nederland geteeld biologisch graan en dat de biologische geteelde oppervlaktes alleen maar dalen door steeds meer concurrentie van o.a. gras/klaver/luzerne. Door deze ontwikkelingen zijn afnemers/verwerkers genoodzaakt om met tegenzin meer graan uit het buitenland aan te kopen om hun contracten na te kunnen komen. Door deze ontwikkelingen ontstaat er een vragende markt en dit zorgt voor hogere prijzen voor Nederlands graan.

Ook dit jaar zagen we een behoorlijke groei in de behoefte aan bio voergranen. Deze groei wordt veroorzaak door een toename in het aantal omschakelaars in de veehouderij en een afname in de productie van Nederlands biogranen. Marijn van Dongen, in/verkoper biologische graan: "Agrifirm ziet toenemende mogelijkheden voor de groei van de biologische markt. Zowel voor de teelt van granen, alsook voor andere gewassen. Als organisatie ondersteunen wij biologische telers bij zowel de teelt als vermarkting."

Biologische graanpool

De biologische graanpool van Agrifirm vermarkt circa 80% van de totale biologische graanproductie in Nederland! Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver. De pool combineert een hoog volume met een goede borging en niveau van de productkwaliteit en topprijzen.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl 
Publicatiedatum: