Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien voeren Dirty Dozen-lijst aan

Ieder jaar geeft de EWG (Environmental Working Group) zijn Shopper's Guide to Pesticides in Produce uit. Hierin staan de zogenoemde Dirty Dozen, de groenten en fruit in de VS met de grootste hoeveelheid reststoffen van bestrijdingsmiddelen. Ook presenteren ze de Clean Fifteen, waar geen of weinig reststoffen in gemeten zijn.

Voor de Dirty Dozen lijst van 2018 stonden aardbeien bovenaan met de grootste hoeveelheid residu, gevolgd door spinazie, nectarines, appelen, druiven, perzik, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappels en paprika's. 

De EWG meldt dat al deze producten positief getest hebben op verschillende reststoffen van bestrijdingsmiddelen en ook hogere concentraties hiervan bevatten dan andere verse producten. 

Belangrijkste bevindingen:
  • Meer dan 98% van de monsters van aardbeien, spinazie, nectarines, kersen en appels hebben positief getest op reststoffen van tenminste één bestrijdingsmiddel. 
  • Eén aardbeienmonster bevatte maar liefst 20 verschillende soorten bestrijdingsmiddel.
  • Spinazie bevat meer gewicht aan reststoffen van bestrijdingsmiddelen dan alle andere verse producten die zijn getest. 75% van de spinazie monsters die getest zijn bevatten bovendien een neurotoxisch bestrijdingsmiddel om insecten te doden dat verboden is op gebruik op voedingsgewassen in Europa. 

Belangrijkste bevindingen

Volgens de Speciale Rapporteur op het recht van voeding, Hilal Elver, en de Speciale Rapporteur op toxische stoffen, Basky Tuncak, is "overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen erg gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, het milieu en is het bovendien misleidend om te zeggen dat ze essentieel zijn voor voedselveiligheid". De experts van de VN waarschuwen dat bepaalde bestrijdingsmiddelen decennia in het milieu kunnen blijven en daarom een gevaar vormen voor het gehele ecologische systeem. Het overmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen besmet de aarde en waterbronnen, waardoor de biodiversiteit vermindert. Hierdoor worden natuurlijke vijanden van plagen gedood en de voedingswaarden van voeding verminderd. Het overmatig gebruik van dergelijke middelen zorgt bovendien voor enorme kosten voor de nationale economieën.

De Clean Fifteen

De lijst van de EWG met de verse producten die de minste reststoffen van bestrijdingsmiddelen bevatten bestaat uit avocado's, maïs, ananas, kool, uien, diepgevroren erwten, papaja's, asperges, mango, aubergines, honingmeloen, kiwi's, cantaloupe meloen en bloemkool.

Bron: Organic Without Boundaries
Publicatiedatum: