Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Louise O. Fresco herbenoemd als voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research

De raad van toezicht van Wageningen University & Research heeft prof.dr.ir. Louise O. Fresco (1952) herbenoemd voor een periode van 4 jaar als voorzitter van de raad van bestuur. De raad van toezicht is buitengewoon te spreken over de versterking van de maatschappelijke positie van WUR en de zichtbaarheid in het maatschappelijk debat, die onder leiding van Fresco tot stand is gebracht.

Binnen de organisatie heeft zij de verschillende kenniseenheden onder het motto One Wageningen verder samengesmeed om effectiever maatschappelijke issues met onderzoek en onderwijs te verbinden. Daarnaast heeft zij een actieve rol gespeeld in de samenwerking met de drie andere technische universiteiten en de vorming van het 4TU samenwerkingsverband.

Carrière

Louise Fresco is aan Wageningen University afgestudeerd en cum laude gepromoveerd. Zij werd op 1 juli 2014 benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research als opvolger van dr. ir. Aalt A. Dijkhuizen. Zij was op dat moment universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en bekleedde een aantal maatschappelijke functies. Daarvoor was zij werkzaam bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome, waarvan de laatste 6 jaar als Assistant Director-General, verantwoordelijk landbouwproductie en later ook voeding. Eerder was Fresco hoogleraar plantaardige productiesystemen bij Wageningen University.

Maatschappelijke nevenfuncties

Fresco bekleedt een aantal maatschappelijke nevenfuncties, waarvan vele nauw verbonden met haar werk in Wageningen. Zij is lid van de Trilateral Commission. Tevens is zij lid van de redactieraad van De Gids, lid van de Adviesraad Amerikaanse Wereldvoedselprijs (World Food Prize). Zij is lid van de UN Steering Committee (IV) of the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition (CFS-HLPE), columnist bij NRC Handelsblad, lid van de stuurgroep en voorzitter programmaraad Innovation-expo 2018, lid van de Raad van Ambassadeurs van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting en lid van het bestuur van de stichting Het Nationale Ballet Fonds.

Nevenfuncties en eredoctoraten

Daarnaast bekleedt Louise Fresco een aantal wetenschappelijke nevenfuncties. Zij is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm. Zij is corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en buitenlands lid van de Académie d'Agriculture de France en eveneens buitenlands lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, klasse Natuurwetenschappen in Brussel.

Ze is Distinguished Visiting Scholar bij de Academy of Agricultural Science of South Africa. Daarnaast is zij hoogleraar aan Wageningen University en corresponderend lid van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen in België. Ze ontving eredoctoraten van de universiteiten van Luik en Leuven.

Voor meer informatie: Simon Vink
Publicatiedatum: