Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Commissievoorzitter Eric Andrieu:

"Gezondheid moet prioriteit hebben bij toelating pesticiden"

De pesticiden commissie van het Europees Parlement heeft tot eind 2018 de tijd om de procedure voor de toelating van pesticiden te onderzoeken en verbeteringen voor te stellen.

Er bestaan al lang zorgen over de manier waarop sommige componenten van pesticiden, zoals glyfosaat, de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden. In oktober 2017 eisten de leden van het EP een volledig verbod op herbiciden gebaseerd op glyfosaat tegen 2022 en eisten ze onmiddellijke beperkingen op het gebruik van de stof. De EU-landen hebben echter in november 2017 besloten dat herbicide in de EU in elk geval nog vijf jaar kan worden gebruikt, zonder zicht op een volledig verbod.

In 2018 heeft het EP een speciale commissie ingesteld om het probleem te onderzoeken. De redactie van de website van het EP sprak over de toekomstige taken met commissievoorzitter Eric Andrieu (S&D, FR):

De EU-landen hebben besloten om het toelaten van gebruik van glyfosaten tot 2022 te verlengen, dus waarom heeft het Parlement besloten dit jaar een speciale commissie in te stellen?
"Het verlengen van de toelating heeft geen betrekking op de kwestie van de wetenschappelijke controverse. Het is onverantwoord om te vernieuwen zonder meer bewijs dat het glyfosaatmolecuul en zijn co-formulanten geen gezondheidsrisico's zijn. Om de gezondheid van 500 miljoen Europeanen te beschermen, moeten we het bestaande proces evalueren en controleren of er verbeteringen nodig zijn."

Wat denk je dat de eerste taken van de commissie zouden moeten zijn?
"Eén van de taken zou zijn om de kennis van de commissieleden up-to-date te houden. Het gaat dan om het evalueren van elke stap van de toelatingsprocedure door de belanghebbenden te bevragen: bedrijven, NGO's, wetenschappers. Aan het einde zullen we concrete voorstellen doen om het proces te verbeteren."

Dit raakt veel mensen: boeren, bedrijven en vooral burgers. Hoe ga je hun verschillende interesses in evenwicht brengen?
"Voor ons is het belangrijkste om de gezondheid van 500 miljoen Europeanen te beschermen. Natuurlijk gebruiken boeren glyfosaten, maar als je hen vraagt: "Zou je glyfosaten blijven gebruiken als ze een gevaar voor de gezondheid blijken te zijn?", zeggen ze "nee". Ze zullen een oplossing vinden. Sommige wetenschappers zijn kritisch over de keuze van de onderzoeken door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). We zullen moeten zien hoe deze selectie van onderzoeken wordt gedaan. We moeten de sector ook bewuster maken van de gezondheids- en ethische kwesties. We kunnen niet alles toelaten in naam van het stimuleren van de economie. Voor mij zou gezondheid de prioriteit moeten hebben. Het gaat erom dat de industrie zich anders gaat gedragen."

Het schandaal van de Monsanto Papers heeft veel belangstelling gewekt. Wat kan het Europees Parlement doen om te zorgen voor onafhankelijke wetenschappelijke studies?
"Meer middelen zijn zeker nodig om ervoor te zorgen dat wetenschappers onafhankelijk zijn en daar zullen we naar moeten kijken. Welke garanties hebben we dat de door de EFSA geproduceerde rapporten onafhankelijk zijn? Hoe voorkomen we dat lobbyen het proces beïnvloedt? Daarom hebben we regels nodig om ervoor te zorgen dat niemand kan twijfelen aan de validiteit of de onafhankelijkheid van de studies en de keuzes die zijn gemaakt. De Monsanto-Bayer-fusie toont opnieuw aan hoe de controle van bedrijven op de levende wereld in handen is van een klein aantal bedrijven. Voor mij is dit onaanvaardbaar."

Het gebruik van glyfosaten is nu toegelaten tot 2022. Kunnen we vóór die tijd veranderingen verwachten?
"Het besluit van de Europese Commissie en de Raad is niet aangevochten voor de Europese rechtbanken. Ik heb niet de middelen om de beslissing zelf aan te vechten, anders had ik het gedaan. Het is echter mogelijk dat we vóór het einde van het mandaat om een ​​wetenschappelijke herbeoordeling zullen vragen. In dit geval is het mogelijk dat glyfosaten alsnog worden verboden."

De speciale pesticiden commissie heeft tot eind 2018 de tijd om met voorstellen te komen. Wat zou u als een goed resultaat beschouwen?
"We zijn geslaagd als we in december met concrete voorstellen komen die de Europese Commissie laten zien wat er moet gebeuren, zodat 500 miljoen Europeanen kunnen eten, drinken en ademen zonder zich zorgen te hoeven maken over hun gezondheid."

"Op dit moment gaat er geen week voorbij zonder dat een nieuw schandaal rondom de volksgezondheid de krantenkoppen haalt. We moeten alles doen wat we kunnen om de gezondheid van de consument beter te beschermen. Het is onze verantwoordelijkheid. We moeten erin slagen. We hebben geen keus."

Op 15 mei organiseert de pesticiden commissie een openbare hoorzitting over de EU-goedkeuringsprocedure voor pesticiden.

Publicatiedatum: